< Terug naar vorige pagina

Project

Van de periferie van de geconnecteerde wereld: een etnografische studie van alledaagse digitale visuele praktijken in Havana (Cuba) en New Delhi (India).

Dit project beoogt een etnografische diepteanalyse van de verspreiding van digitale media vanuit een transnationaal perspectief te bieden. Het stelt deterministische en Westers-gecentreerde assumpties die de idee onderstrepen van "het digitale" als monoliet die in staat is om wereldwijd gelijkaardige reacties te genereren in vraag. Het project focust daarbij op twee urbane locaties die verschillende uitersten representeren van de globale verspreiding van digitale media (de steden Havana, Cuba en New Delhi, India) en zal dit onderwerp beneaderen vanuit een visueel-cultureel perspectief. De aandacht voor digitale visualiteiten, i.e. voor illustraties van de productie en consumptie van beelden in een digitaal landschap biedt een concrete aanleiding voor de studie van wat we, Manovich (2009) parafraserend, zouden kunnen omschrijven als toepassingen van het alledaagse digitale leven. De aandacht voor concrete alledaagse activiteiten met beelden zal ons toelaten om nieuwe inzichten te genereren met betrekking tot de vele gezichten van de "digital turn". De plekken waar het onderzoek gevoerd zal worden, Cuba en India, bezitten beiden een zeer rijke visuele cultuur, terwijl ze ook voorbeelden bieden van verschillende trajecten van digitale ontwikkeling. Waar India een territorium vormt waar digitale technologieën een zeldzame bron, maar tegelijkertijd ook een symbool voor een rijke en krachtige toekomst zijn, maakt Cuba momenteel de publieke komst van digitale geconnecteerdheid mee – het is getuige van zijn eigen "digital turn". Dit is een uniek moment in de geschiedenis om deze contexten te bestuderen.
Datum:1 jan 2017 →  31 dec 2020
Trefwoorden:ETHNOGRAFIE
Disciplines:Antropologie, Toegepaste sociologie, Beleid en administratie, Sociale psychologie, Sociale stratificatie, Sociale theorie en sociologische methoden, Sociologie van levensloop, gezin en gezondheid, Andere sociologie en antropologie