< Terug naar vorige pagina

Project

De persuasieve kracht van protest. Een experimentele studie naar het effect van protestberichtgeving op burgers en politieke elites.

Wanneer is protest persuasief? Of, preciezer, hoe slagen protest acties erin positieve reacties te ontlokken bij burgers en/of politici? In de meeste Westerse democratieën is protest intussen een regulier instrument dat burgers hanteren om grieven te signaleren en voorkeuren te communiceren. Sluitend bewijs aangaande de manier waarop protest invloedrijk is, blijft echter schaars. Dit project zoekt een bijdrage te leveren aan kennis over de kracht van protest en doet dit op vier particuliere manieren. Eén, dit project plaatst de rol van massa media centraal in het protest impact proces. Het formuleert en staaft een theorie aangaande protest impact met media aandacht als cruciale mediërende variabele. Het is via mediaberichtgeving dat protest gepercipieerd wordt en het is op deze media prikkels dat observanten reageren. Twee, dit project legt de mechanismen bloot die achter de persuasieve kracht van protest schuilen. Meer bepaald test het hoe interne kenmerken van protest – vertoon van waardigheid, éénheid, numerieke kracht en toewijding – van invloed zijn op het belang dat mensen aan een thema hechten, de positie die zij aannemen ten opzicht van de protest claim, en de eventuele acties die zij bereid zijn te willen ondernemen. Drie, dit project onderzoekt twee verschillende protest publieken –burgers en politieke elites- en exploreert op die manier twee verschillende domeinen waarop protest invloed kan hebben. Ten vierde innoveert dit project ook methodologisch. Het introduceert experimenten in het veld van protest impact onderzoek. Experimenten garanderen strikte onderzoekerscontrole, verschaffen zekerheid over causaliteit, en zijn bijgevolg een ideaal instrument om de mechanismen die ten grondslag liggen aan de persuasieve kracht van protest te testen.
Datum:1 okt 2014 →  30 jun 2018
Trefwoorden:POLITIEK PROTEST, POLITIEKE ELITE, POLITIEKE COMMUNICATIE
Disciplines:Andere economie en bedrijfskunde, Rechten, Burgerschap, immigratie en politieke ongelijkheid, Internationale en vergelijkende politiek, Multilevel governance, Nationale politiek, Politiek gedrag, Politieke organisaties en instellingen, Politieke theorie en methodologie, Openbaar bestuur, Andere politieke wetenschappen