< Terug naar vorige pagina

Project

Wanneer, waarom en hoe reageren bureaurcraten en politici op reputatie-bedreigingen? Een vergelijkend onderzoek naar overheidsorganisaties in Denemarken en Belgiƫ/Vlaanderen. (Deense Onderzoeksraad)

Hoewel het oprichten en verder verzelfstandigen van autonome agentschappen sinds een tweetal decennia een wereldwijde trend is, zien we momenteel ook een omgekeerde trend: verzelfstandigde agentschappen worden steeds meer politiek gevoelig, met herintegratie, samenvoegingen, en een terugdraaien van de autonomie van die organisaties tot gevolg. In dit gezamenlijk vierjarig onderzoeksproject door prof.dr. Heidi Houlberg Salomonsen (Denemarken), prof. dr. Koen Verhoest en dr. Jan Boon (beiden UAntwerpen), gefinancieerd door het Deense Fodns voor Wetenschappelijk Onderzoek, verbinden we deze evoluties met de bureaucratische reputatie theorie zoals ontwikkeld door Daniel Carpenter, George Krause en Moshe Maor. Dit onderzoek test enkele centrale stellingen in de theorie van bureaucratische reputatie door middel van twee afzonderlijke, onderling verbonden delen. In een eerste deel wordt een medium-N studie en kwantitatieve analyses uitgevoerd teneinde te testen wanneer, hoe en waarom agentschappen reageren op reputatiebedreigingen in de media. Hierbij gaan we na of observaties bij regulerende agentschappen in Amerikaanse settings ook gelden bij agentschappen met andere taken in verschillende Europese politiek-administratieve culturen en theoriseren waarom die wel/niet zo is. In het tweede deel doen we process-tracing in een beperkt aantal vergelijkende gevalstudies om na te gaan wanneer, hoe en waarom reputatiebedreigingen en de response van agentschappen daarop 'bestraffend' gedrag van politici (ministers, regering, en parlement) veroorzaakt, die resulteert in negatieve gevolgen voor het betrokken agentschap (in termen van ontbinding, samenvoeging, verlies van taken of autonomie).
Datum:24 jun 2016 →  31 dec 2019
Trefwoorden:ADMINISTRATIEVE STRUCTUUR
Disciplines:Andere economie en bedrijfskunde, Burgerschap, immigratie en politieke ongelijkheid, Internationale en vergelijkende politiek, Multilevel governance, Nationale politiek, Politiek gedrag, Politieke organisaties en instellingen, Politieke theorie en methodologie, Openbaar bestuur, Andere politieke wetenschappen
Project type:Samenwerkingsproject