< Terug naar vorige pagina

Project

Bildung revisited: de ontwikkeling van een nieuw conceptueel kader voor Bildung vanuit de wijsgerige antropologie van Charles Taylor.

De laatste decennia is ons hoger onderwijssysteem grondig gewijzigd: groeiende specialisatie, functionele reductie en dominantie van de instrumentele rede. Doorheen die evolutie dreigt een belangrijk aspect van zijn pedagogische missie, traditioneel verbonden met Bildung, de ontwikkeling van leerlingen en studenten tot breed gevormde persoonlijkheden, verloren te gaan. Toch voelen vandaag diverse 'stakeholders' van het onderwijs de behoefte aan het opnieuw articuleren van deze belangrijke, maar momenteel ondergesneeuwde dimensie. Bildung heeft een betekenisvolle - zij het ook vaak gecontesteerde - rol gespeeld. Het heeft zich ontwikkeld in een specifieke historische context (1770-1830) als een pedagogisch antwoord op de toen opduikende sociaal-politieke, religieuze en culturele vragen over identiteit en burgerschap. De vraag naar de toekomst van Bildung komt dan ook neer op de vraag naar welke pedagogisch antwoorden voor onze huidige tijd gepast zijn. Daarom dienen we de spanningen te onderzoeken die onze huidige samenleving en het hedendaagse individu kenmerken. Bij dit onderzoek laten we ons voornamelijk leiden door Charles Taylor. Zijn werk levert een kritische analyse van onze tijd waarin hij zowel de verworvenheden als de zwaktes van de moderne cultuur analyseert en ingaat op de moeilijkheden die mensen ervaren in hun zoektocht naar autonomie, authenticiteit en identiteit. Eerst zullen we de belangrijkste redenen onderzoeken waarom 'Bildung' een controversieel concept is geworden. Ons volgende opzet is het ontwikkelen van een nieuw concept van Bildung, vertrekkend vanuit Taylors analyse van het 'zelf' in de moderne samenleving. Tegen die achtergrond treden we vervolgens in discussie met andere auteurs.
Datum:1 jan 2017 →  31 dec 2020
Trefwoorden:TAYLOR
Disciplines:Theorie en methodologie in de filosofie, Filosofie, Andere filosofie, ethiek en religiestudies niet elders geclassificeerd
Project type:Samenwerkingsproject