< Terug naar vorige pagina

Project

De impact van intrahuishoudelijke besluitvorming op de duurzaamheid, efficiëntie en rechtvaardigheid van huishoudelijke landbouw in Sub-Sahara Afrika (INTRACOF). (INTRACOF)

Dit onderzoek beoogt na te gaan in welke mate meer participatorische intrahuishoudelijke besluitvorming over productie en allocatie van middelen kan bijdragen tot meer duurzame, efficiënte en rechtvaardige (huishoudelijke) landbouwsystemen in Sub-Sahara Afrika (met speciale focus op koffie landbouwsystemen in Uganda en Tanzania). Huishoudens worden op willekeurige wijze geselecteerd (randomised controlled experiment) om deel te nemen aan een interventie waarbij intensieve training en coaching in participatorische besluitvorming wordt voorzien. Deze experimentele benadering laat toe om te testen of huishoudens met meer participatorische besluitvorming (de experiment groep) op een meer coöperatieve wijze produceren en verdelen in vergelijking met huishoudens in de controle groep (zonder interventie). De impact van de participatorische besluitvorming op de landbouwsystemen wordt bestudeerd aan de hand van individuele enquête (survey) data die verzameld wordt bij beide partners (mannen & vrouwen) in zowel de experiment als de controle groep. Op basis van de bevindingen zal ook, samen met de implementerende organisatie, een bruikbare monitoring tool ontwikkeld worden die in staat is om veranderingen in intrahuishoudelijke besluitvorming te detecteren (en op te volgen) alsook het effect van deze veranderingen op de duurzaamheid, efficiëntie en rechtvaardigheid van (koffie) landbouwsystemen.
Datum:1 okt 2016 →  30 sep 2018
Trefwoorden:EXPERIMENTELE ECONOMIE, SUB-SAHARISCH AFRIKA, LANDBOUWSYSTEMEN, BINNEN HET HUISHOUDEN
Disciplines:Toegepaste economie, Economische geschiedenis, Macro-economie en monetaire economie, Micro-economie, Toerisme, Toegepaste sociologie, Beleid en administratie, Sociale psychologie, Sociale stratificatie, Sociale theorie en sociologische methoden, Sociologie van levensloop, gezin en gezondheid, Andere sociologie en antropologie