< Terug naar vorige pagina

Project

Polyfarmacie en medicatie-gerelateerde osteonecrose van de kaak (MRONJ) radiologische analyse ter ondersteuning van vroegtijdige diagnose

Het algemene doel van dit proefschrift is het evalueren van de invloed van polyfarmacie op de wondgenezing na een tandextractie. De belangrijkste doelstellingen in de verschillende delen van dit proefschrift zijn:

Deel 1. Het systematisch zoeken naar wetenschappelijk bewijs met betrekking tot de associatie tussen niet-AR medicatie en MRONJ en het uitvoeren van een meta-analyse van de beschikbare uitkomstgegevens.

Deel 2. Het systematisch beoordelen van de mogelijke invloed van door medicatie veroorzaakte speekselveranderingen op de ontwikkeling van MRONJ.

Deel 3. Primair onderzoeken van de invloed van polyfarmacie (met of zonder AR-medicijnen) op wondgenezing en het optreden van MRONJ na tandextractie, met als secundair doel het identificeren van patiëntgerelateerde risicofactoren die de genezingsstatus zouden kunnen beïnvloeden.

Deel 4. Het valideren van de Adapted-University of Connecticut Osteonecrosis Numerical Scale (A-UCONNS) als een potentiële voorspeller van het risico van de patiënt op verslechtering van de wondgenezing.

Deel 5. Het verband beoordelen tussen de grootte van de extractieholte en de genezingstijd na extractie bij patiënten die polyfarmacie gebruiken.

De hypothese is dat polyfarmacie een negatieve correlatie kan hebben met wondgenezing na een tandextractie. Personen die een groter aantal geneesmiddelen gebruiken, kunnen een vertraagde of verminderde wondgenezing ervaren als gevolg van mogelijke interacties tussen geneesmiddelen, bijwerkingen of gecompromitteerde fysiologische processen veroorzaakt door de toediening van meerdere geneesmiddelen.

Datum:3 dec 2019 →  3 dec 2023
Trefwoorden:medication-related osteonecrosis of the jaw (MRONJ)
Disciplines:Orale geneeskunde en pathologie
Project type:PhD project