< Terug naar vorige pagina

Project

Metabolisme tijdens normothermische geïsoleerde nier-perfusie gebruik makend van tracer metabolomics

 De nier is een complexe puzzel van verschillende celtypes die veel levensnoodzakelijke biochemische functies uitvoeren. Acute nierschade, veroorzaakt door zuurstofgebrek, is een belangrijk probleem in de geneeskunde en is momenteel niet betrouwbaar te diagnosticeren.
TRACK onderzoekt of er unieke metabole patronen van ziekte en gezondheid bestaan die toelaten om de ernst en omkeerbaarheid van acute nierschade te voorspellen.
Inderdaad, wij stellen dat gezonde versus beschadige nieren voedingsstoffen op een andere manier verwerken (metabole verschillen).
Het begrijpen en ontcijferen van het metabolisme van een volledig orgaan is niet eenvoudig. Het vraagt nieuwe technologieën die verder gaan dan de huidige methoden om metabolisme en metabole veranderingen op te sporen. Daarom traceren we niet-radioactief gelabelde voedingsstoffen doorheen het metabool netwerk van de nier (tracer metabolomics). Op die manier ontstaat er voor het eerst een Google Map van de metabole paden in een nier.
We onderzoeken deze hypothesen binnen het domein van niertransplantatie, de meest extreme vorm van blootstelling aan zuurstoftekort die een nier kan ondergaan. TRACK gebruikt normotherme geïsoleerde nierperfusie als platform voor het onderzoek, gezien dit de eerste fasen van een transplantatie nabootst.
 

Datum:1 okt 2018 →  30 sep 2022
Trefwoorden:Kidney transplantation, Ischemia reperfusion injury, Metabolomics, Isolated perfusion, acute kidney injury
Disciplines:Nierziekten, Niertransplantatie
Project type:PhD project