< Terug naar vorige pagina

Project

Volksgezondheid, Sociologie & Ethiek van het Levenseinde

Dit initiatief zal werken met een thematisch kader dat de beoogde onderzoeksprojecten structureert, zowel op korte termijn (inclusief reeds lopende projecten) als op lange termijn. Het overkoepelende kader zelf kan worden herzien, met een herpositionering van thema's of toevoeging van nieuwe opkomende thema's of subthema's in de loop van de tijd. Alle drie thema's zullen profiteren van de interdisciplinaire samenwerking die in dit initiatief wordt gegarandeerd. De sociologische perspectieven en bio-ethische analyse zullen de onderzoeksinzichten in deze uiterst belangrijke volksgezondheidskwesties veel rijker maken.

De drie thema's zijn:

1) Levenseindebeslissingen:

Beslissingen en praktijken die het meest in beeld zullen komen, gezien hun omstreden aard en hun maatschappelijke centraliteit, zijn euthanasie en palliatieve sedatie.

2) Palliatieve zorg in en door de gemeenschap

Dit betreft enerzijds palliatieve zorgverlening in de gemeenschap door de eerstelijnszorg, en anderzijds palliatieve zorg door de gemeenschap. Specifieke onderwerpen binnen het thema zijn: impact van palliatieve thuiszorgteams en van palliatieve dagcentra; vrijwilligerswerk; haalbaarheid en impact van het Compassionate Communities-model.

3) Kwetsbare groepen

Dit thema vestigt de aandacht op de kwetsbare, achtergestelde en onvoldoende onderzochte groepen in onze samenleving (gebaseerd op leeftijd, geslacht, SES, etniciteit, ziekte/aandoening,...) . Dit thema past perfect in de verschillende disciplines van dit initiatief en loopt ook transversaal door de andere twee thema's.

Datum:1 nov 2019 →  Heden
Trefwoorden:palliatieve sedatie, levenseindebeslissingen, levenseindezorg, palliatieve zorg, euthanasie, kwetsbare groepen
Disciplines:Medische ethiek en medische deontologie, Gezondheidswetenschappen niet elders geclassificeerd, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Bioethiek, Sociale theorie, Sociologie van gezondheid