< Terug naar vorige pagina

Project

Ernstpercepties van criminaliteit en voorkeuren voor strafrechtelijk beleid van burgers en politieambtenaren

Afgelopen jaren is slechts weinig onderzoek gevoerd naar de ernstpercepties van criminaliteit en voorkeuren voor strafrechtelijk beleid, niettegenstaande dit interessante informatiebronnen zijn voor strafbeleidsmakers.

Ernst van criminaliteit is een essentieel criterium voor beslissingen rond (de)criminalisering, prioritering in criminaliteitscontrole en –preventie, en bestraffing. Echter, tot dusver werden nog geen criteria of methodologieën ontwikkeld om de ernst van criminaliteit te bepalen, en daarom gebruiken beleidsmakers vaak de percepties van de ernst van criminaliteit van burgers en ambtenaren van politie en justitie als indicator voor de werkelijke ernst van criminaliteit. Verder sturen de ernstpercepties van criminaliteit van burgers en ambtenaren van politie en justitie ook hun voorkeuren voor strafrechtelijk beleid. Empirisch onderzoek naar voorkeuren voor strafrechtelijk beleid heeft tot dusver echter bijna uitsluitend gefocust op attitudes ten aanzien van bestraffing en geen oog gehad voor de toenemende differentiatie van hedendaags strafrechtelijk beleid. 

Tegen deze achtergrond zullen wij, aan de hand van surveys, (1) de ernstpercepties van criminaliteit en voorkeuren voor strafrechtelijk beleid van Vlaamse burgers en politieambtenaren vergelijken, (2) voor beide groepen de impact van ernstpercepties van criminaliteit op voorkeuren voor strafrechtelijk beleid onderzoeken en (3) voor beide groepen inzoomen op het belang van emoties, waarden en morele grondslagen als voorspellers van ernstpercepties van criminaliteit en voorkeuren voor strafrechtelijk beleid.

Datum:1 okt 2019 →  1 okt 2023
Trefwoorden:Public, Crime Seriousness Perceptions, Criminal Policy Preferences, Moral Foundations, Values, Police, Emotions
Disciplines:Criminografie en methoden van criminologisch onderzoek, Straf en strafrecht, Criminologie niet elders geclassificeerd
Project type:PhD project