< Terug naar vorige pagina

Project

Zorgpad voor adequaat zelfmanagement bij patiënten die behandeld worden met orale antikankergeneesmiddelen

CONTACT-2 is een opschalingsproject dat verder bouwt op de initiële CONTACT-studie (S-nummer: S59042). CONTACT-2 heeft tot doel tien bijkomende ziekenhuizen te ondersteunen bij het doorontwikkelen en implementeren van een op maat gemaakt zorgpad voor patiënten die behandeld worden met orale antikanker geneesmiddelen. Het zorgpad heeft tot doel de kwaliteit van de geneesmiddelentherapie te garanderen, de communicatie tussen de zorgverleners en patiënten te verbeteren en het niveau van zelfmanagement bij de patiënt te verhogen. Daarnaast tracht het zorgpad de communicatie tussen zorgverleners uit de eerste en tweede lijn te versterken en competenties zoals counseling, eigen-effectiviteit en zelfvertrouwen bij de zorgverleners te verhogen. In deze opschalingsfase nemen de ziekenhuizen zelf de lead (= zelfgestuurde doorontwikkeling en implementatie), waarbij ze gebruik maken van de CONTACT-Toolkit, ontwikkeld op basis van de ervaringen in het pilootproject.

 

Op basis van de ervaringen tijdens de opschalingsfase zal het onderzoeksteam de CONTACT-toolkit verder ontwikkelen, onderhouden, aanvullen en aanpassen, zodat die kan worden ingezet om een Vlaanderen-brede en duurzame implementatie van zorgpaden voor patiënten op orale antikanker geneesmiddelen mogelijk te maken.

Datum:1 mei 2019 →  28 feb 2023
Trefwoorden:zelfmanagement - oncologie - kanker - verpleegkunde - zorgpaden - ziekenhuizen
Disciplines:Andere gezondheidswetenschappen niet elders geclassificeerd, Andere medische en gezondheidswetenschappen niet elders geclassificeerd, Andere farmaceutische wetenschappen niet elders geclassificeerd