< Terug naar vorige pagina

Project

Wachten en praten: interactie tussen onbekenden in medische praktijken in Italië.

Mijn proefschrift onderzoekt spontane interactie tussen mensen die elkaar niet kennen in medische praktijken in Italië. Het maakt deel uit van het binationale project The First Five Words: Multilingual cities in Switzerland and Belgium and the grammar of language choice in public space dat werd ontwikkeld en gecoördineerd door Elwys De Stefani (KU Leuven) en Lorenza Mondada (Universität Basel). Op basis van een corpus van 20 uur aan naturalistische videodata verzameld in de regio's Friuli-Venezia Giulia en Sicilië (Italië), waar Italiaans, Friuliaans en Siciliaans wordt gesproken, richt mijn onderzoek zich op een fenomeen dat zowel sociologisch als taalkundig van belang is, namelijk 'wachten'. Individuen die een wachtkamer binnengaan, bevinden zich toevallig in de aanwezigheid van andere, meestal onbekende personen met wie ze een gesprek kunnen aangaan. Wachten' is dus een sociale, intersubjectieve ervaring. Het doel van mijn onderzoek is om te begrijpen hoe 'wachten' interactief tot stand wordt gebracht in deze specifieke setting: Hoe bereiken nieuwkomers en reeds aanwezige mensen medeaanwezigheid in de wachtruimte van een medische praktijk? Hoe vinden ze hun plaats in een ruimte die bevolkt wordt door (meestal) onbekende bezoekers? In veel gevallen gaan onbekenden die aan het wachten zijn met elkaar in gesprek: Hoe zetten ze dit in gang? Hoe onderhandelen individuen in tweetalige gebieden over de taal of talen van de interactie of worden ze het eens over een gemeenschappelijke taal voor de interactie?

Ik zal deze vragen behandelen aan de hand van multimodale conversatieanalyse (Sacks, Schegloff & Jefferson, 1974; Mondada, 2018a). Eerst bekijk ik hoe individuen de medische praktijk binnenkomen en hoe ze medeaanwezigheid tot stand brengen met andere 'medewachters' (‘co-waiters’). Vaak richten ze een korte begroeting aan medeaanwezigen, waarmee ze incidenteel een taalmonster (‘language sample’) aanbieden (Mondada, 2018b). Ten tweede onderzoek ik de praktijken die ze gebruiken om een niet overduidelijk zichtbare wachtrij te vormen, waarbij de volgorde van de dienstverlening wordt vastgesteld. Mijn proefschrift laat zien dat de organisatie en voortgang van de service niet alleen interactief tot stand wordt gebracht tussen bezoekers en het servicepersoneel, maar ook tussen bezoekers die in een symmetrische relatie verwikkeld zijn terwijl ze gelijkaardige activiteiten uitvoeren (bijv. wachten). Tot slot wijd ik een substantieel deel van mijn proefschrift aan de analyse van de taalkundige en belichaamde praktijken die individuen gebruiken wanneer ze een gesprek aangaan met onbekende 'medewachters' en aan de manieren waarop deelnemers de taal/talen van de ontmoeting vaststellen.

Bij symmetrische ontmoetingen kunnen bezoekers vraag-antwoord sequenties initiëren die gerelateerd zijn aan de volgorde van de dienst, of ze kunnen interacties aangaan om een moment van gezelligheid te delen, door zich bezig te houden met ‘alledaags gesprekken ('mundane talk') (De Stefani & Horlacher, 2018) of door ongevraagd hulp aan te bieden aan medeaanwezigen. De studie draagt bij aan conversatieanalytisch onderzoek naar 'gespreksopeningen' (Schegloff, 1968, 1986), en documenteert een complexe setting waar de overgang van ongerichte naar gerichte interactie (Goffman, 1963) hand in hand gaat met de progressieve transformatie van het participatiekader (‘participation framework’) (Goffman, 1981; De Stefani & Mondada, 2018, in prep.).

Datum:1 okt 2019 →  1 okt 2023
Trefwoorden:interaction, linguistics, openings, multilingual cities
Disciplines:Linguïstiek niet elders geclassificeerd
Project type:PhD project