< Terug naar vorige pagina

Project

FWO reiskrediet voor een lang verblijf in het buitenland, nl. aan de University of Trieste, Italië betreffende studie: "Febriele convulsies induceren een lange-termijnverandering in hippocampale GABAA receptor fysiologie" (R-6188)

Febriele convulsies (FC) treden op bij 2-3% van de kinderen tussen 3 maanden en 5 jaar en zijn daarbij het meest frequent convulsietype bij kinderen. Correlatieve klinische studies tonen aan dat veel volwassenen met temporaalkwabepilepsie (TKE) een geschiedenis hebben van FC tijdens de kinderjaren. Kennis van de cellulaire mechanismen die gepaard gaan met deze FC-geïnduceerde epileptogenese is essentieel bij de ontwikkeling van medicamenteuze behandelingen voor TKE. In de huidige studie wordt bestudeerd of veranderingen in de GABAerge neurotransmissie een link kunnen zijn tussen FC tijdens de kinderjaren en TKE bij de volwassene. Om dit uit te klaren volgen we een translationele benadering en verzamelen vers ingevroren hippocampale biopsieën van TKE patiënten met en zonder FC in het verleden. Hippocampale membranen worden geïsoleerd uit de ingevroren specimen en getransplanteerd in Xenopus laevis oöcyten waardoor humane GABAA receptoren incorporeren in de plasmamembraan van de oöcyten. GABA-uitgelokte stromen worden gemeten door middel van two micro-electrode voltage-clamp op oöcyten. De resultaten van deze studie tonen aan dat FC een lange-termijnverandering induceren in de functionele eigenschappen van hippocampale GABAA receptoren.
Datum:15 feb 2014 →  27 apr 2014
Trefwoorden:febriele convulsies, hippocampus, temporaalkwabepilepsie
Disciplines:Basiswetenschappen, Klinische wetenschappen, Translationele wetenschappen, Psychologie en cognitieve wetenschappen