< Terug naar vorige pagina

Project

De identificatie van nieuwe biomarkers voor de diagnose van alcohol gerelateerde leveraandoeningen met behulp van metabolomics.

Alcoholmisbruik is één van de belangrijkste oorzaken van leveraandoeningen wereldwijd en de voornaamste oorzaak van acuut-op-chronisch leverfalen. Ondanks de hoge prevalentie van alcohol gerelateerde leveraandoeningen (AGLA) is er een gebrek aan gevoelige en specifieke vroege biomarkers. Dit leidt vaak tot laattijdige diagnose van AGLA in onomkeerbare stadia. Het doel van dit onderzoeksproject is de identificatie van (een set van) kleine moleculen als biomarkers voor de vroege diagnose van AGLA via een geavanceerde metabolomics-workflow. Identificatie van mechanistische biomarkers zal worden uitgevoerd in een in vitro setting, waarbij HepaRG®-levercellen worden blootgesteld aan ethanol. Een uniek en ultra-performant analytisch systeem (tweedimensionale vloeistofchromatografie-ionenmobiliteitsspectrometrie-quadrupool time-of-flight massaspectrometrie) zal worden gebruikt om biomarkers te identificeren. Een in vivo proof-of-concept onderzoek, gebruik makende van plasma- en leverweefselmonsters van patiënten met alcoholische leververvetting en steatohepatitis, zal worden uitgevoerd om de toepasbaarheid van de in vitro geïdentificeerde biomarkers na te gaan voor de in vivo situatie. Verworven gegevens zullen helpen om de huidige kennis over de werkingsmechanismen van AGLA te verbeteren, om adverse outcome pathways te voeden en kunnen worden gebruikt als leidraad voor een klinische cohortstudie om verschillende stadia van AGLA te diagnosticeren.
Datum:1 nov 2019 →  31 okt 2023
Trefwoorden:METABOLOMICS, ETHANOL, BIOMERKERS
Disciplines:Medische metabolomics, Biomarker ontdekking, In vitro testen, Analytische toxicologie, Klinische toxicologie
Project type:Samenwerkingsproject