< Terug naar vorige pagina

Project

De determinanten van rechtvaardigheid en afkeer voor ongelijkheid in leider-volger relaties: De rol van prikkels, normen en sociale waarde-oriëntatie.

Het project onderzoekt hoe het gevoel voor rechtvaardigheid en de afkeer voor ongelijkheid, twee universele gedragseigenschappen van mensen, veranderen binnen een hiërarchische leider-volger relatie. Steunend op de identiteitstheorie stellen we voor dat het aannemen van een leider- of volgerrol een normtransformatie induceert die de bezorgdheid om eerlijkheid bij de leider vermindert en de tolerantie bij de volger verhoogt. We plannen een reeks gedragsexperimenten om te testen (1) in hoeverre het primen van een leider/volger-identiteit rechtvaardigheid en afkeer voor ongelijkheid wijzigt, en (2) hoe deze identiteitsverschuiving wordt gematigd door de ervaren machtsasymmetrie en persoonlijkheidsverschillen. Vervolgens onderzoeken we (3) of de veranderingen in rechtvaardigheid en afkeer voor ongelijkheid gedeeltelijk verklaard kunnen worden door het effect van het neurohormoon oxytocine, gezien zijn rol in het reguleren van sociaal gedrag bij zoogdieren. Ten slotte (4) zoomen we in op verschillende soorten volgers en onderzoeken we hoe ze gedragsmatig en fysiologisch reageren op leiders met verschillende ethische principes. Inzicht in de factoren die de gedragsverandering veroorzaken ten gevolge van een leider/volger identiteitsverandering, en in de redenen waarom sommige volgers eerder meegaand zijn terwijl anderen zich verzetten, zal ons helpen om beter te begrijpen waarom, en hoe, sociale hiërarchieën zo hardnekkig blijven bestaan.
Datum:1 nov 2019 →  31 okt 2021
Trefwoorden:NEUROECONOMIE, GEDRAGSECONOMIE, ENDOCRINOLOGIE
Disciplines:Psychofysiologie, Andere economie en bedrijfskunde niet elders geclassificeerd, Sociaal gedrag en sociale actie