< Terug naar vorige pagina

Project

Ontwikkeling van een muismodel voor Multipele Systeem Atrofie gebaseerd op perifere triggers van a-synucleïne aggregatie en propagatie.

Multipele Systeem Atrofie (MSA) is een zeldzame neurodegeneratieve ziekte gekarakteriseerd door een agressieve afname van motorische en autonome functies. Er zijn momenteel geen behandelingen voorhanden. De belangrijkste
neuropathologische kenmerken zijn aggregaten van α-synucleïne (αSYN) in oligodendrocyten, of gliale cytoplasmatische inclusies (GCIs). De meeste studies spitsen zich toe op het centraal zenuwstelsel (CZS), maar er is meer en meer evidentie voor αSYN aggregaten in de urinewegen, wat correleert met urinaire disfunctie als één van de vroegste symptomen. De mogelijkheid dat αSYN zich verspreidt als een prion ondersteunt de hypothese dat de ziekte start in de periferie en zich uitbreidt naar de hersenen wanneer de motorische problemen zich uiten. Wij stellen als hypothese dat perifere inflammatie, na bijvoorbeeld een infectie, een initiator kan zijn voor MSA in vatbare individuen. Het ontwikkelen van ziekte-modificerende therapieën voor MSA is een uitdaging omwille van de beperkte kennis over de etiologie en de pathogenese van de ziekte. In dit project beogen we een nieuw model voor MSA te ontwikkelen om de propagatie van αSYN te bestuderen van de urinewegen naar het CZS, als mogelijke factor in de pathogenese. Daarnaast willen we de rol van infecties als triggers of modificatoren van ziekteprogressie ophelderen. Dit project zal nieuwe inzichten opleveren in de pathogene mechanismen van MSA, maar ook mogelijkheden voor modelvorming en therapeutische strategieën.

Datum:1 okt 2019 →  Heden
Trefwoorden:Gene Therapy, Translational Research, Multiple System Atrophy
Disciplines:Neurowetenschappen niet elders geclassificeerd, Moleculaire geneeskunde
Project type:PhD project