< Terug naar vorige pagina

Project

De "geconnecteerde" werknemer: alleen risico's en geen voordelen? Een studie naar werkgerelateerd ICT-gebruik na de werkuren via en een zelfdeterminatieperspectief.

Dit proefschrift was gericht op het verdiepen van de studie en het begrijpen van de ervaring van werknemers in (nieuwe) fysieke werkomgevingen, en voegde op twee specifieke manieren iets toe aan eerder onderzoek. Ten eerste, wat betreft de theoretische positionering, namen we een duidelijke psychologische invalshoek in bij het onderzoeken van de gevoelens en het gedrag van werknemers op de werkplek. Ten tweede, wat betreft de onderzoeksmethode, voerden we de studies consequent uit op basis van de kwantitatieve benadering en pasten we verschillende onderzoeksmethoden toe in de ontwerp- en analyseonderdelen.

Het proefschrift omvatte vier studies die, over het geheel genomen, de kantooromgeving vanuit meerdere perspectieven onderzochten, beginnend met een focus op de situationele kenmerken van de werkomgeving, vervolgens dieper ingaand op de psychologische dimensies van kantoorgebruikers en afsluitend met een focus op sociale interacties in nieuwe werkomgevingen.

De eerste studie onderzocht een drieweginteractie van schakelfrequentie, taakvariëteit en autonome motivatie om de behoefte aan ruimte in activiteitengebaseerde kantoren te veranderen en hoe de behoefte aan ruimte samenhangt met de uitkomsten van tevredenheid met de werkruimte, werkbetrokkenheid en waargenomen prestaties.

De tweede studie onderzocht de fenomenen van personalisatie en psychologisch eigenaarschap op de werkplek en introduceerde twee onderscheidingen tussen zelfgerichte en groepsgerichte personalisatie, en tussen bureau- en kantoorgebonden psychologisch eigenaarschap.

De derde studie richtte zich op het "individuele pad" dat in de tweede studie werd onderzocht (d.w.z. zelfgeoriënteerde personalisatie, bureau-gebaseerd psychologisch eigenaarschap, uitkomsten) en breidde eerder onderzoek uit door een longitudinaal ontwerp te gebruiken, waardoor voor het eerst de richting van de relatie tussen personalisatie en psychologisch eigenaarschap kon worden onderzocht.

De vierde studie ging dieper in op het concept van psychologisch eigenaarschap, inclusief een focus op collectief psychologisch eigenaarschap, en verbond het onderwerp met sociale interacties op de werkplek en werkgerelateerde teamresultaten. Deze studie gebruikte een multilevel benadering om psychologisch eigenaarschap op de werkplek op individueel en teamniveau te onderzoeken.

Datum:19 sep 2019 →  29 feb 2024
Trefwoorden:new ways of working, self-determination theory
Disciplines:Werk- en organisatiepsychologie, Personeelseconomie
Project type:PhD project