< Terug naar vorige pagina

Project

Gendermainstreaming in tertiaire onderwijsomgevingen vanuit een posthumanistisch perspectief: Op weg naar positieve verandering voor transgenders en gender-creatieve jongeren door middel van innovatief, plaatsgebonden onderzoek. (POST-TRANSCREATE PILOT)

POST-TRANSCREATE PILOT wordt gesponsord door het Global Mind Visiting Scholarship Program van de KU Leuven. Begunstigde van de beurs is Dr. Nico Canoy, Filippijnen. Het wordt uitgevoerd in het kader van het Transdisciplinairy Honours programma van het Institute of the Future, dat onze uitdaging 'inclusieve steden en omgevingen' opnam als een van de kernthema's van het jaar 2019-2020.

Het Antropoceen tijdperk daagt de onto-epistemologische uitgangspunten van het humanisme uit. Het post-humane denken dringt door in de natuur- en sociale wetenschappen en de geesteswetenschappen. Het traditionele humanistische denkkader wordt daarmee radicaal op de proef gesteld. Deze historische verschuiving daagt meteen ook ons eigen denken rond welke impact we hebben op het andere -mens/object/omgeving- en hoe het andere terugspreekt t.a.v ons. Het post-humane denkkader nodigt ons uit om verschillen te zien, niet vanuit een denigrerend politiek perspectief, met de mens als centrum van het universum, maar vanuit een positief perspectief. In deze context nodigen feministisch filosofische denkers zoals Karen Barad, Jane Bennett en Rosi Braidotti ons uit om radicaal te breken met conventionele theoretische en politieke denkkaders in het nastreven van de VN-agenda voor duurzame ontwikkeling van 2030 (SDG 5: gelijkheid van mannen en vrouwen bereiken en alle vrouwen en meisjes mondiger maken en SDG 11: steden inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam maken). We gebruiken Rosi Braidotti's post-human nomadic theory en het op een antropoceen tijdperk gefocust feminisme, om deze twee doelen te benaderen via plaats-gebaseerde onderzoeksmethodologieën. POST TRANSCREATE is erop gericht om het huidige beleid en de huidige praktijken van gendermainstreaming (GM) onderwijssettings in Europa te heroriënteren, met bijzondere aandacht voor kwetsbare bevolkingsgroepen zoals trans- en genderminnende studenten en de mentale gezondheidskwesties (d.w.z. de ervaring van genezing en pijn die zij ervaren).

We stellen twee met elkaar verweven onderzoeksdoelstellingen voor op (a) methodologisch innovatie en (b) empirisch onderzoek.  

Doelstelling A. Methodologisch ontwikkelingsproces: Hertekening van plaatsgebonden onderzoek vanuit een posthumanistisch perspectief. We veranderen onze focus van praten met mensen naar bewegen met mensen ter plaatse om ervaringen zinvol te kunnen beschrijven en naar impact toe te werken.

Doelstelling B. De empirische case studies: We heroverwegen  de huidige opvattingen over wanneer, hoe en waar een helende/kwetsende ervaring binnen onze leefomgeving een signifier wordt van gender(in)gelijkheid.

Met de opgedane inzichten werken we verder aan een vergelijkend perspectief tussen diverse regio's.

Notes:
Bennett, J., Cheah, P., Orlie, M. A., & Grosz, E. (2010). New materialisms: Ontology, agency, and politics. Duke University Press.
Fellows, A. (2019). Gaia, Psyche and Deep Ecology: Navigating Climate Change in the Anthropocene. Routledge.
UN General Assembly (2015). Transforming our world : The 2030 Agenda for Sustainable Development, Retrieved from https://sustainabledevelopment.un.org/content/documents/21252030%20Agenda%20for%20Sustainable%20Development%20web.pdf
Grusin, R. (Ed.). (2017). Anthropocene feminism. U of Minnesota Press.

Datum:23 sep 2019 →  23 sep 2020
Trefwoorden:urban, gender mainstreaming, multi-sensorische onderzoeksmethodologie
Disciplines:Stedelijke sociologie en gemeenschapsstudies