< Terug naar vorige pagina

Project

Digitale transformatie in de voedingsindustrie - Wat is een ideaal concept voor Living Labs? (DT Livng Labs)

Het is de ambitie van de Vlaamse voedingsbedrijven om Europees marktleider te zijn en ook wereldwijd erkend te worden voor een divers palet aan smaken en kwaliteitsvolle veilige producten. Het continueren van deze marktgroei en leiderspositie betekent dat de bedrijven uit de voedingsindustrie de sprong naar industrie 4.0 (verdere automatisering, digitalisering, human centered operatoren ondersteunen, …) niet mag missen. Bedrijven hebben ondersteuning nodig om hiermee te starten. Flanders’ FOOD initieert hiervoor een aantal collectieve onderzoeksprojecten. 

Om de digitale transformatie echt te versnellen, voor zowel grote ondernemingen als kmo’s, is er nood aan een living lab om alle kennis omtrent digitalisering uit deze projecten te laten uittesten door de bedrijven zelf. Een goed living lab vormt immers de ideale omgeving voor bedrijven om geïnspireerd te worden doordat testen en demonstraties in een praktijkgerichte infrastructuur kunnen uitgevoerd worden. Food Pilot is succesvol om (kmo-)bedrijven in een innovatieversnelling te krijgen bij hun product- en procesontwikkeling via het testen van een specifieke processtap. De complexiteit van digitalisering is echter ruimer door de aaneenschakeling van vele machines in één productieproces. Hierdoor zal een ander format nodig zijn van living lab om de digitale transformatie echt te kunnen demonstreren en twijfelende bedrijven aan te zetten tot implementatie. 

Het algemeen doel van de studie is om een aantal grote uitdagingen van digitalisering samen te brengen, met de vraag hoe de knowhow kan gedemonstreerd worden aan voedingsbedrijven op een wijze dat de implementatie van digitale systemen versnelt. De grootste uitdaging zit in het demonstreerbaar maken van gekoppelde data, komende van diverse installaties in een productieproces. 

Datum:1 feb 2018 →  30 jun 2019
Trefwoorden:living lab, voedingsindustrie, digitale transformatie
Disciplines:Landbouwwetenschappen, diergeneeskunde en levensmiddelenwetenschappen niet elders geclassificeerd
Project type:Samenwerkingsproject