< Terug naar vorige pagina

Project

ITS WALLS, FLOORS, CEILING AND WINDOWS. Het statuut van het kunstwerk als ruimtelijk (presentatie-)kader.

Het werk van de kunstenaar Richard Venlet (°1964) is hybride. Het combineert sculptuur, installatiekunst, artistiek onderzoek, tentoonstellingsontwerp en architectuur. In veel van zijn werken geeft Venlet de gegeven ruimte, vaak die van de tentoonstelling, de galerie of het museum, een nieuwe configuratie of positie.      Via samengestelde, gegeven en ontworpen omgevingen heeft Venlet door de jaren heen een autonome artistieke praktijk ontwikkeld waarbinnen hij samen met kunstenaars, architecten en curatoren de cultuur van het tentoonstellen onderzoekt. Binnen zijn oeuvre is er geen wezenlijk onderscheid tussen het kunstwerk en de context van de tentoonstelling.
Aangezien de beoefening van de kunstpraktijk een eigensoortig ervaringsveld of methodologie hanteert koos Venlet ervoor dit doctoraatsonderzoek te benaderen vanuit de kunstbeoefening zelf. Het doctoraatsonderzoek ‘Its Walls, Floors, Ceiling and Windows’ werd in de loop van de onderzoek jaren onlosmakelijk gekoppeld aan een reeks artistieke projecten en cases. Deze onderzoeksobjecten werden uitgewerkt en publiek gemaakt in de vorm van kunstwerken, tentoonstellingen, publieke debatten, presentaties en publicaties.
Het doctoraat ‘Its Walls, Floors, Ceiling and Windows’, en de gelijknamige tentoonstelling in BOZAR, toont Venlet ‘s onderzoek naar tentoonstellingscondities binnen de ontwikkeling van zijn eigen praktijk. Binnen dit grotendeels autoreferentieel traject worden archief, het werk zelf en de reflectie hieromtrent samengebracht. In het proefschrift verbreedt Venlet aan de hand van een reeks gesprekken met verschillende actoren uit de kunstscene dit ‘retrospectief onderzoek’ naar een ruimere reflectieve context.                             
Voor de tentoonstelling ‘Its Walls, Floors, Ceiling and Windows’ werden kunstwerken en gelijkwaardig gerelateerde artefacten van Venlet ’s praktijk als deelfragmenten geciteerd en gepresenteerd binnen één groot geheel. Deze verschillende deelelementen van het onderzoek en de artistieke praktijk gaven niet enkel letterlijk vorm aan de tentoonstelling maar werden zelf de ‘tentoonstelling’. Als geïntegreerd element binnen dit tentoonstellingsproject vond in dezelfde ruimte ook een programma van lezingen, debatten, gesprekken en een performance plaats. Hier werd met studenten, onderzoekers, kunstenaars, architecten en tentoonstellingsbezoekers dieper ingegaan op de context en de cultuur van de tentoonstelling als artistieke praktijk.
 

Datum:31 dec 2008 →  17 mei 2019
Trefwoorden:installatiekunst, sculptuur, artistiek onderzoek
Disciplines:Toegepaste sociologie, Beleid en administratie, Sociale psychologie, Sociale stratificatie, Sociale theorie en sociologische methoden, Sociologie van levensloop, gezin en gezondheid, Andere sociologie en antropologie
Project type:PhD project