< Terug naar vorige pagina

Project

Ontleding van moleculaire determinanten van metastase en gedetailleerde karakterisering van het leeftijdsgebonden immunologische profiel bij (oudere) patiënten met hormoongevoelige borstkanker

Het hoofddoel van dit doctoraatsproject is het beter begrijpen en karakteriseren van de tumorbiologie en immunologie van HR+/HER2- borstkanker bij (oudere) patiënten. Ten eerste willen we ons inzicht in het metastatische proces van HR+/HER2- borstkanker verbeteren (i) door mogelijke correlaties van verschillende circulerende plasma/serum biomerkers met de ontwikkeling van secundaire metastasen evalueren, en (ii) door transcriptomische profielen van primair gemetastaseerde en niet-gemetastaseerde tumoren bij de diagnose van borstkanker te vergelijken. Ten tweede zullen we de tumormicro-omgeving van HR+/HER2-borsttumoren verder onderzoeken via een nieuwe multiplex immunohistochemische techniek genaamd ‘MILAN’ (multiple iterative labeling by antibody neodeposition), om meer inzicht te krijgen in de tumorimmuunrespons in relatie tot leeftijd. Ten derde zullen we de toxiciteit van CDK4/6 inhibitoren evalueren bij (kwetsbare) oudere patiënten met gemetastaseerde HR+/HER2- borstkanker door de impact van de combinatiebehandeling (CDK4/6 inhibitoren plus endocriene therapie) op het immuunsysteem te evalueren in relatie tot het klinische kwetsbaarheidsprofiel van de patiënten.

Concrete doelen van het project:

- Het identificeren van circulerende metastase-gerelateerde factoren die potentieel kunnen dienen als prognostische biomerkers in het bloed die een later recidief op afstand van HR+/HER2-borstkanker voorspellen.

- Het bestuderen van de verschillen in tumorgenexpressie tussen de novo/primair gemetastaseerde borstkanker en niet-primair gemetastaseerde HR+/HER2-borstkanker.

- Het karakteriseren van het 'tumor immuun landschap' van HR+/HER2- borstkanker en het evalueren van de invloed van veroudering hierop.

- Het evalueren van de invloed van endocriene therapie gecombineerd met CDK4/6 remming op het immuunsysteem van oudere patiënten met uitgezaaide HR+/HER2- borstkanker.

Datum:1 sep 2019 →  11 dec 2023
Trefwoorden:Cancer, Tumour biology, Biomarkers ageing, Biomarkers cancer, Geriatric oncology, Breast cancer, Clinical trial, Tumor microenvironment, Immunology
Disciplines:Kankerdiagnose, Kankerbiologie, Geriatrie
Project type:PhD project