< Terug naar vorige pagina

Project

Interactieve recommender systemen: naar een volgende generatie van recommender systemen door gebruikerscontrole

Aanbevelingssystemen zijn alomtegenwoordig in ons dagelijks leven. De meeste bestaande recommenders verschijnen echter vaak als een “black box” en verbergen de onderliggende systeemlogica en redenen voor aanbeveling. Deze ondoorzichtigheid kan het begrip en vertrouwen van de gebruiker belemmeren en zo leiden tot een verminderde acceptatie van het systeem. Om dit probleem aan te pakken, hebben verschillende onderzoekers een aanpak voorgesteld die aanbevelingstechnieken combineert met interactieve visualisaties om de transparantie en controleerbaarheid van recommenders te verbeteren.

Hoewel deze aanpak in verschillende gebruikersstudies is geëvalueerd, zijn de rollen van transparantie en gebruikerscontrole nog niet volledig onderzocht. Bovendien bieden de meeste recommenders verschillende gebruikers vaak dezelfde besturingscomponenten aan. Deze one-size-fits-all-benadering voldoet niet aan de uiteenlopende behoeften bij verschillende gebruikers en ongelijksoortige contexten. Dit proefschrift is bedoeld om systeemontwerpers te helpen bij het ontwerpen van mixed-initiative recommenders die de gebruikerservaring optimaliseren via een gepersonaliseerde gebruikersinteractie.

Dit proefschrift beoogt het beantwoorden van vier onderzoeksvragen: 1) OV1: Hoe beïnvloeden transparantie en gebruikerscontrole de perceptie van de gebruiker van aanbevelingen ?; 2) OV2: Hoe beïnvloeden persoonlijke kenmerken de perceptie van gebruikers van adviseurs met gebruikerscontrole en visualisaties ?; 3) OV3: Hoe beïnvloeden contextuele kenmerken de perceptie van gebruikers van recommenders met gebruikerscontrole? en 4) RQ4: Hoe vergemakkelijken natuurlijke gebruikersinterfaces gebruikerscontrole over het aanbevelingssysteem ?.

De verkenning van deze onderzoeksvragen omvat het ontwerp, de implementatie en de evaluatie van de volgende onderzoeksprototypes: 1) een gebruikersin- terface ter ondersteuning van transparantie en gebruikerscontrole voor het aanbevelen van producten, 2) een gebruikersinterface ter ondersteuning van verschillende niveaus van gebruikerscontrole voor het aanbevelen van muziek , 3) een gebruikersinterface om gebruikerscontrole op contextkenmerken om het aanbevelen van muziek te ondersteunen, 4) een visuele zoekgebaseerde gebruikersinterface voor het aanbevelen van producten, en 5) een conversatie- interface voor aanbevelingen gebaseerd op muziekrecensies. We onderzoeken ook hoe persoonlijke kenmerken en contextuele kenmerken de impact van het ontwerp van de gebruikersinterface op recommenders beïnvloeden.

De resultaten benadrukken de voordelen van transparantie en gebruikerscontrole en de invloed van persoonlijke kenmerken en contextuele kenmerken op het ontwerp van gebruikersinterfaces. We hebben geconstateerd dat 1) het combineren van transparantie en gebruikerscontrole de perceptie van de gebruiker het sterkst verbetert; 2) het samen inschakelen van alle niveaus van gebruikerscontrole leidt tot de hoogste acceptatie zonder verhoogde cognitieve belasting, maar dat meer geavanceerde visualisatie niet tot een hogere waargenomen diversiteit leidt; 3) muzikale verfijning en verlangen naar controle de perceptie van gebruikers en gebruikersinteractie aanzienlijk beïnvloeden; en 4) gemoed beïnvloedt de waargenomen kwaliteit en diversiteit aanzienlijk en activiteit beïnvloedt het gebruikersgedrag van gebruikerscontrolesystemen. Bovendien werpen de resultaten van de evaluatie van een conversatie- interface en een gebruikersinterface voor visueel zoeken ook licht op het gebruik van natuurlijke gebruikersinterfaces om de gebruikerscontrole bij recommenders te verbeteren. Tot slot presenteren we ook ontwerprichtlijnen voor de implementatie van verschillende componenten van mixed-initiative recommenders die in dit proefschrift zijn onderzocht.

Datum:8 apr 2015 →  8 apr 2019
Trefwoorden:User interface, Recommender system, Transparency and user control
Disciplines:Mens-machine interactie, Computerwetenschappen
Project type:PhD project