< Terug naar vorige pagina

Project

Hittetolerantie en de regulering van climacterische fruitrijping

Tomaat, Solanum lycopersicum, is een van de belangrijkste vruchten met de wereldwijde productie van 171 miljoen ton in 2014 (FAOSTAT, 2017). Met de productie van 210301 ton en een omzet van 159 miljoen euro in 2016, wordt tomaat beschouwd als het belangrijkste fruit dat op de Belgische markt wordt gebracht (VBT, 2017). In Vietnam is tomaat een opmerkelijke export geworden. Het teeltgebied in Vietnam is ongeveer 25483 ha met een gemiddelde opbrengst van 28,7 ton / ha, wat hoger is dan dat van andere landen in de Zuid-Aziatische regio (STATS, 2013). In het verleden werd tomaat alleen in het gunstige seizoen (wintertijd) gekweekt en in korte tijd geoogst, waardoor de lage prijs werd veroorzaakt. Ondertussen is er een tekort aan tomaten en de prijs is 2 tot 3 keer hoger in de zomer. De afgelopen jaren zijn warmtetolerante cultivars in Vietnam geïntroduceerd en de situatie is verbeterd, maar er is nog steeds een laag aanbod tussen juni en september. Tomaat die warmtegevoelig / tolerant is, is in het algemeen gebaseerd op zijn prestaties van plantengroei, bloeminitiatie, fruitontwikkeling en rijping. De meeste onderzoeken richten zich op hybridisatie, ziektebestrijding en enten. Er is minder bekend over genetische verschillen die het rijping- en naoogstgedrag van de vrucht beïnvloeden. Fruit is niet-climacterisch of climacterisch gebaseerd op de buitengewone toename van de productie van ethyleen bij het begin van de rijping. Een climacterische vrucht wordt gekenmerkt door een uitbarsting van ethyleenproductie die gepaard gaat met de adempiek tijdens het rijpen, de 'climacterische crisis' genoemd (Abeles et al., 1992). Tomaat staat bekend als het basis- en wetenschappelijke modelsysteem voor climacterische fruitontwikkeling en rijping omdat het gemakkelijk wordt vermeerderd, getransformeerd, zelfbestoven. Niet alleen dat, er is een breed scala aan openbare bronnen en de genoomdatabase / transcriptomische profielen zijn beschikbaar. Ethyleen is een belangrijk hormoon omdat het niet alleen fruitrijping induceert, maar ook verschillende fysiologische en morfologische responsen in planten reguleert (abscissie van bladeren, biotische afweer tegen infecties met pathogenen, reactie op abiotische stress, enz.). Dit houdt in dat verschillen in ethyleenbiosynthese en signaalroute het rijpingsproces beïnvloeden (Rugkong et al., 2011). Onder hittetolerante cultivars wordt de variëteit 'Saviour' grondig aandacht besteed vanwege de hoge opbrengstprestaties, het goede uiterlijk, de ziekteweerstand en de uitstekende eetkwaliteit. Sommige studies onderzochten de verbetering van de teelttechniek en de optimalisatie van de omstandigheden na de oogst. Momenteel is er geen informatie over de regulering van climacterische rijping van warmtetolerante cultivar op het niveau van ethyleenbiosynthese en signalering. Daarom zijn de doelen van deze studie (i) om de onderliggende regulatie van climacterische rijping van hittetolerante / gevoelige tomaat te begrijpen op het niveau van ethyleenperceptie en -signalering en (ii) om de ethyleenbiosynthese en signaleringsroutes te modelleren tijdens climacterische rijping van tomaten fruit. De complexiteit van de biosynthese van ethyleen en signaleringsroutes en hun interactie evenals de regulering van fruitrijping van hittetolerante tomaat zal worden gekenmerkt.

Datum:30 aug 2019 →  30 aug 2023
Trefwoorden:tomato, Savior, ethylene biosynthesis, ethylene signalling
Disciplines:Analyse en modellering van landbouwsystemen
Project type:PhD project