< Terug naar vorige pagina

Project

De sleutelrol van bio-analyse in thiamine biofortificatie en thiamine biomonitoring 'in het veld'.

Thiamine speelt een essentiële rol in het energiemetabolisme. Mensen moeten op hun dieet vertrouwen voor zijn
levering. Thiaminedeficiëntie treft voornamelijk ontwikkelingslanden, voornamelijk als gevolg van het ontbreken van
een gevarieerd dieet, waarvan sommige grotendeels afhankelijk zijn van b.v. rijst, die weinig thiamine bevat, voor
hun energievoorziening. Kennis over de prevalentie van dit tekort in ontwikkelingslanden is beperkt
vanwege de moeilijkheid van bloedafname en transport in afgelegen regio's. Een efficiëntere strategie
kan zijn om de verzameling bloed, verkregen door een vingerprik, op filterpapier te implementeren, gevolgd
door drogen, om gedroogde bloedvlekken (DBS) te genereren. We zullen een volledig gevalideerde methode ontwikkelen om
bepaal de thiamine-status in deze DBS. Dit moet de instelling van een epidemiologische situatie mogelijk maken
studeren in afgelegen regio's. Een kosteneffectieve strategie om thiaminedeficiëntie te voorkomen kan liggen in de
biofortificatie van rijst. Dit kan worden gedaan door genetische manipulatie, met behulp van genen die betrokken zijn bij
thiamine biosynthese. Het succes van de biofortificatiestrategie, die wordt uitgevoerd door
een samenwerkend laboratorium, heeft een betrouwbare bioanalytische beoordeling nodig. We zullen ons daarom ontwikkelen
een volledig gevalideerde methode om te bepalen hoeveel thiamine en zijn tussenproducten aanwezig zijn in de
gemodificeerde rijst, om de meest veelbelovende rijstlijnen te selecteren. De DBS-methode hierboven vermeld
zal ook worden gebruikt om te beoordelen of bij ratten, die thiamine biofortified rijst krijgen, hoger is
thiamine niveaus in bloed worden bereikt.

Datum:1 jan 2017 →  31 dec 2020
Trefwoorden:Biomonitoring, Biofortification, Thiamine