< Terug naar vorige pagina

Project

Hoe slecht slechter wordt: Repetitief negatief denken als een kwetsbaarheidsfactor voor afwijkingen in het herinneren van lichamelijke symptomen.

 Een dokter vraagt mensen vaak om hun lichamelijke klachten en het verloop ervan te beoordelen. Die beoordelingen zijn cruciaal bij het stellen van een medische diagnose en het kiezen van een behandeling, dus de juistheid ervan is erg belangrijk. Onderzoek heeft echter aangetoond dat mensen hun eerder ervaren symptomen soms ernstiger beoordelen dan eerst. We kennen reeds enkele factoren die ertoe leiden dat er bij het herinneren van symptomen zo’n vertekening optreedt. Maar wat we nog niet weten is of en hoe onze manier van terugdenken aan het verleden een invloed kan hebben op hoe we onze klachten herinneren. Dit project onderzoekt de rol van ‘repetitief negatief denken’ (RND) bij het herinneren van symptomen. RND verwijst naar het steeds weer opnieuw nadenken over de ervaringen uit het verleden, de onaangename aspecten, oorzaken, betekenissen en gevolgen ervan. Ik verwacht dat RND over de symptomen zal leiden tot minder nauwkeurige en negatievere herinneringen, en tot meer retrospectieve overrapportage van symptomen. Ik zal ook onderzoeken of de negatieve effecten van RND op symptoomrapportage kunnen worden tegengegaan door mensen te trainen zich te concentreren op specifieke details van de ervaring. Ik zal dit nagaan in drie studies: twee experimenten bij gezonde mensen en een dagboekonderzoek bij patiënten. Het doel is om nieuwe inzichten te bekomen over de mechanismen die leiden tot overrapportage van symptomen en om suggesties te kunnen doen voor nieuwe behandelingen.
 

Datum:1 okt 2019 →  Heden
Trefwoorden:recall bias, repetitive negative thinking, symptom memory
Disciplines:Gezondheidspsychologie, Biologische psychologie, Cognitieve processen, Psychologisch assessment, Zintuiglijke processen en perceptie