< Terug naar vorige pagina

Project

Ontwikkeling van methodes voor de kwantitatieve detectie van hydrofobines in gerst en mout

“Gushing” is omschreven als het spontaan en ongecontroleerd overschuimen van gecarboneerde dranken bij het openen van niet-geschudde flessen. Vooral in de bierindustrie is gushing een groot probleem, en kan het tot grote economische en imago schade leiden voor brouwerijen. Het fenomeen wordt veroorzaakt door bepaalde temperatuurstabiele proteïnen, voornamelijk klasse II hydrofobines, die aanwezig kunnen zijn in gerst door schimmelinfecties. Echter, de aanwezigheid van deze proteïnen in gerst, mout en wort zijn moeilijk te detecteren met bestaande methodes. In dit project zal getracht worden accurate, selectieve en goedkope detectiesystemen te ontwikkelen die direct implementeerbaar zijn in de industrie. In eerste instantie zal een compact, gebruiksvriendelijk systeem op basis van een dipstick-sensor worden ontwikkeld worden dat toelaat dergelijke besmettingen kwantitatief te detecteren alvorens gerst en mout in het brouwproces worden gebruikt. Het meetprincipe berust op impedantie-spectroscopie in combinatie met synthetische receptoren als selectief herkenningselement. Daarnaast zal als alternatieve strategie ook een Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay (ELISA) worden ontwikkeld. Tenslotte zal er in dit project ook bekeken worden of bepaalde brouwparameters (bv. toevoeging van bepaalde hop-oliën) de werking van hydrofobines kunnen inhiberen, en dus met andere woorden een curatief effect kunnen hebben op gushing.

Datum:31 jan 2019 →  27 feb 2023
Trefwoorden:Gushing, Hydrophobin, Beer
Disciplines:Proteïnen
Project type:PhD project