< Terug naar vorige pagina

Project

Trojaanse paarden in het centraal zenuwstelsel: sturen extracellulaire vesikels neuroinflammatie en alfa-synucleïne propagatie aan?

Al meer dan 20 jaar proberen onderzoekers de rol van -synucleïne (aSYN) in eiwitaggregatie en neuronale sterfte tijdens de ziekte van Parkinson te ontrafelen. Eerder recent ontdekten ze dat aSYN ook een centrale rol speelt in de verspreiding van de ziekte van Parkinson doorheen verschillende delen van het brein, en daardoor bijdraagt aan de progressie van de ziekte. Dit projectvoorstel is gebaseerd op de zogenaamde ‘prion hypothese’ van aSYN verspreiding en heeft tot doel te onderzoeken hoe toxisch aSYN zich verspreid tussen neuronen, daarbij focusend op de rol van het aangeboren immuunsysteem en extracellulaire vesikels (EVs). Het belang van EVs bij intercellulaire communicatie wordt steeds meer erkend, en EVs kunnen – via het afleveren van hun cargo van de donor- aan de acceptorcel – het gedrag van cellen sterk beïnvloeden. Bovendien blijken EVs de belangrijkste vehicles te zijn die toxische eiwitten, zoals aSYN, transporteren uit de cel en eiwitaggregatie induceren in de acceptorcel. Daarnaast spelen ze een belangrijke rol in het versterken van de inflammatoire respons door communicatie tussen immuuncellen te bewerkstelligen. In dit project zal ik me toespitsen op het ontrafelen van de rol van EVs en de inflammatoire respons in de verspreiding van aSYN en een overkoepelende theorie ontwikkelen die deze twee processen samenbrengt. De centrale onderzoeksvraag is “Zijn EVs betrokken in het creëren van een inflammatoire micro-omgeving die de verspreiding van aSYN moduleert?

Datum:1 okt 2019 →  31 jan 2022
Trefwoorden:alpha-synuclein, protein spreading, inflammation, extracellular vesicles
Disciplines:Dierlijke morfologie, anatomie en fysiologie, Cellulaire interacties en extracellulaire matrix, Neurologische en neuromusculaire ziekten, Neurofysiologie, Oogheelkunde