< Terug naar vorige pagina

Publicatie

The relative performance of auditors’ going-concern opinions and statistical failure prediction models in Jordan.

Tijdschriftbijdrage - Tijdschriftartikel

Er bestaan verscheidene instrumenten die investeerders en andere belanghebbenden kunnen helpen bij de beoordeling van de going-concernstatus van een bedrijf. Onder andere statistische falingspredictiemodellen en controleverslagen van auditors kunnen hierbij van nut zijn. In dit artikel evalueren we hoe valide en nauwkeurig statistische falingspredictiemodellen zijn in een geografische omgeving die verschilt van de context waarin ze oorspronkelijk werden ontwikkeld of getest (de Verenigde Staten en de Europese landen), en we vergelijken hun voorspellingskracht
met going-concernopinies (GCO's) van auditors. We onderzoeken de relatieve prestaties van de statistische falingspredictiemodellen en GCO's in Jordanië, als een voorbeeld van een ontwikkelingsland uit de Arabische regio. We gebruiken het Altman Z-score-model (1968) en twee speciaal ontwikkelde logitmodellen (Alareeni, 2011) als voorbeelden van statistische falingspredictiemodellen.
We zijn van oordeel dat de statistische falingspredictiemodellen over het algemeen veel betere resultaten geven dan de GCO's. Onze conclusies kunnen investeerders en andere belanghebbenden helpen om verliezen te voorkomen of te verminderen wanneer ze dreigen geconfronteerd te worden met een faillissement.
Tijdschrift: Accountancy and Bedrijfskunde: Maandschrift
ISSN: 0770-7142
Issue: 8
Volume: 31
Pagina's: 23-35
Jaar van publicatie:2011
Trefwoorden:going-concern opinions, statistical failure prediction models
  • ORCID: /0000-0001-8777-8613/work/82573722
  • VABB Id: c:vabb:326917