< Terug naar vorige pagina

Publicatie

Een vergelijking tussen de loopbaan van vrouwelijke en mannelijke onderzoekers in fotonica: een kwantitatieve analyse

Boekbijdrage - Hoofdstuk

In deze bijlage worden enkele resultaten weergegeven van een omvangrijke internationale studie over de loopbanen van vrouwelijke en mannelijke onderzoekers in de Fotonica. De nadruk wordt gelegd op de significante verschillen tussen de loopbanen van deze mannen en vrouwen en de mogelijke verklaringen voor deze discrepanties. We sluiten de bijlage af met een belangrijke noot betreffende het belang van deze resultaten voor de Technologie in het algemeen (en meer in het bijzonder de Fotonica) alsook het belang voor de Europese Unie.
In 2006 werd de "Careers in Optics and Photonics Survey" ontwikkeld, enerzijds, op basis van de resultaten uit een eerdere (kleinschaligere) enquête uitgevoerd in 2004 en, anderzijds, op basis van de resultaten van 14 verkennende semi-gestructureerde interviews. De vernieuwde online enquête werd verzonden naar onderzoekers werkzaam in de Fotonica en dit op wereldwijde schaal. Om dit te verwezenlijken werd nauw samengewerkt met internationale netwerken en organisaties (waaronder NEMO: Network of Excellence on Micro-Optics). Van de 15.000 via mail verzonden enquêtes, hebben 1674 onderzoekers (1016 mannen en 658 vrouwen) een ingevuld exemplaar teruggezonden. Hoewel dit een vrij lage respons rate betreft, zijn de ingevulde enquêtes toch zeer nuttig. Tenslotte is een dataset van 1674 respondenten zeker hoog genoeg om het te onderwerpen aan statistische analyses. Na het onderzoek van de dataset zijn we ook tot de conclusie gekomen dat de resultaten analoog zijn met de resultaten van onze pilootenquête (deze had een response rate van 80%) wat de waarde (en representativiteit) van de tweede enquête positief beïnvloedt.
Volgens de resultaten van het onderzoek hebben we binnen de Fotonica te maken met zowel horizontale, verticale als contractuele segregatie. Ook de ambitieusheid van de vrouwelijke en mannelijke respondenten werd onder de loep genomen en gaf ons zeer interessante informatie. In de enquête werd er tevens gepeild naar de jobtevredenheid. Verschillen tussen de vrouwelijke en mannelijke onderzoekers werden ook op dit punt opgetekend. Daarnaast stelden we vast dat vrouwen en mannen hun tijd op de werkvloer anders invullen. De hoeveelheid tijd besteed aan onderzoek, onderwijs, administratie en management, zetelen in commissies, professionele groei,... werd vergeleken en leverde interessante resultaten op die uitvoerig in de bijlage worden gepresenteerd. We sluiten het resultaatsgedeelte af met een onderzoek naar de work-life balance van onze vrouwelijke en mannelijke respondenten. We gaan dieper in op de hoeveelheid tijd besteed aan het huishouden en gaan na welke respondenten problemen ondervinden bij het combineren van betaald werk en het runnen van een huishouden. De bijlage wordt afgesloten met een situering van de resultaten in een groter kader, namelijk het gebrek aan vrouwen in de Technologie (en de Fotonica in het bijzonder) en de relevantie van het ijveren naar meer vrouwen in deze branche voor de Europese Unie.
Boek: Duizend bloemen en granaten. Over gender, wetenschap en technologie
Pagina's: 73-95
Aantal pagina's: 186
ISBN:978-90-334-8609-8
Jaar van publicatie:2011
Trefwoorden:fotonica, loopbaan, gender