< Terug naar vorige pagina

Publicatie

Connecting the dots. De evolutie binnen de Directie Detentiebeheer Noord bij elkaar gepuzzeld

Tijdschriftbijdrage - Tijdschriftartikel

Ter voorbereiding van de sociale re-integratie en beperking van detentieschade, kunnen veroordeelden zich beroepen op het (subjectieve)
recht op uitgaansvergunningen en penitentiaire verloven. Aan de hand van deze bijzondere strafuitvoeringsmodaliteiten kunnen veroordeelden de gevangenis een eerste keer voor een beperkte periode verlaten en starten met de voorbereiding van de invrijheidstelling. De aanvraag passeert verschillende handen, waarbij de Directie Detentiebeheer Externe Rechtspositie de eindbeslissing neemt. Hoewel de Directie Detentiebeheer de reputatie van een risicogerichte dienst heeft,1 maakt de dienst recent een evolutie door. Deze bijdrage tracht deze evolutie in kaart te brengen door de verschillende onderzoeken naar de Directie Detentiebeheer sinds de Wet op de Externe Rechtspositie naast elkaar te plaatsen. Daarnaast rapporteren we de resultaten van een recente meesterproef die de bestaande visies van diverse actoren op de dienst Directie Detentiebeheer en zijn evolutie heeft onderzocht.
2 De focus in deze bijdrage ligt op de Directie Detentiebeheer Externe Rechtspositie Noord en hun kernopdracht betreffende beslissingen omtrent
de bijzondere strafuitvoeringsmodaliteiten.
De Franstalige tegenhanger valt buiten de scope van dit artikel.
Tijdschrift: Fatik
ISSN: 0772-5167
Issue: 151
Volume: 33
Pagina's: 5-11
Jaar van publicatie:2016
Trefwoorden:Strafuitvoering, Uitgaansvergunning, Directie Detentiebeheer, Penitentiair Verlof
  • ORCID: /0000-0001-9684-1100/work/68879584
  • VABB Id: c:vabb:415561
Toegankelijkheid:Closed