< Terug naar vorige pagina

Project

Niet-invasieve 3D endoscopie en eindige-elementenmodellering voor objectieve diagnose en reconstructie van pathologische middenoren.

Het trommelvlies en de drie beentjes in het middenoor zijn onmisbaar voor geluidsperceptie, want ze overbruggen de kloof tussen lucht en binnenoorvloeistof. Flexibiliteit tussen de beentjes beschermt het binnenoor tegen grote externe drukvariaties. Verschillende aandoeningen leiden tot fixaties van de beentjes, maar bestaande klinische middelen om fixaties te bepalen zijn vaak onnauwkeurig. Ik zal een nieuw toestel ontwikkelen om 3D trommelvliesvervorming te meten in patiƫnten via de gehoorgang: gestructureerde lichtpatronen worden op het trommelvlies geprojecteerd en opgenomen via een nieuw ontwikkelde endoscoop, wat toelaat om trommelvliesvorm en -vervorming kwantitatief te meten. Ik zal karakteristieken in de vervormingspatronen bepalen die fixaties kunnen onderscheiden, wat zal leiden tot een objectieve diagnosemethode. Als de diagnose toont dat de beentjes gefixeerd of beschadigd zijn, worden ze vaak vervangen door een stijve beentjesprothese. Door hun gebrek aan flexibiliteit zijn deze reconstructies niet in staat zijn om grote drukveranderingen op te vangen, wat leidt tot een verlies van geluidsgeleiding en dislocatie van de prothese. Via experimenteel gevalideerde eindige-elementenmodellen van het middenoor zal ik nieuwe flexibele prosthesen ontwerpen en optimaliseren die zowel drukken kunnen opvangen als geluidsgeleiding behouden. Na dit project zullen de prothesen worden ge-3D-print en experimenteel getest.
Datum:1 okt 2019 →  30 sep 2022
Trefwoorden:OTOLOGIE
Disciplines:Biomedische beeldverwerking, Biomedische modellering, Biomechanica van apparatuur, Medische beeldvorming en therapie niet elders geclassificeerd, Otologie
Project type:Samenwerkingsproject