< Terug naar vorige pagina

Project

EF 49: Vooronderzoek 'Monitoring en evaluatie van het decreet jeugddelinquentierecht'

Dit vooronderzoek richt zich op de voorbereiding van een structurele monitoring en evaluatie van het nieuwe Vlaamse decreet inzake het jeugddelinquentierecht. Het omvat twee onderdelen:

-de ontwikkeling van en onderzoeksdesign voor de structurele monitoring en evaluatie van het Vlaamse jeugddelinquentierecht;

-de uitvoering van een 'nulmeting' over de situatie voor de inwerkingtreding van het decreet.

Zoals in het decreet bepaald wordt, dient in de monitoring en evaluatie bijzondere aandacht besteed te worden aan de besluitvorming over en uitvoering van de reacties van gesloten oriƫntatie, gesloten begeleiding en uithandengeving. Bijzondere aandacht zal ook uitgaan naar de 'kwalificatievraag', met name de keuze om een dossier als MOF(jeugddelict), dan wel als VOS (verontrustende situatie) of parallel te behandelen en de schakeling tussen beide vorderingsmogelijkheden. De essentiƫle ambitie van het decreet is immers te voorzien in een duidelijk, maatschappelijk normbevestigend antwoord op delicten gepleegd door minderjarigen, waarbij de verantwoordelijkheid van de jonge dader niet ontweken wordt. Deze reactie is echter helder afgescheiden van, maar vlot combineerbaar met jeugdhulp, wanneer nodig.

Datum:1 apr 2019 →  30 jun 2021
Trefwoorden:new Flemish decree on juvenile delinquency
Disciplines:Jeugd- en levensloopcriminologie