< Terug naar vorige pagina

Project

Studie naar Verbeterde Verwerkings-en Valorisatiemogelijkheden voor Appel en Peer (PITFRUIT)

Centrale onderzoeksvraag/doel
Dit project zoekt nieuwe of alternatieve verwerkingsmogelijkheden voor appels en peren, met het oog op een hoogwaardige benutting van een belangrijke nevenstroom in de fruitsector (te kleine of misvormde vruchten, schillen uit de appelmoesindustrie…). De onderzoekers richten zich op valorisatietrajecten die leiden tot grondstoffen, ingrediënten of opgezuiverde fracties verkregen via geoptimaliseerde processen, waarbij ze expliciet gaan voor een maximaal behoud van de gezondheidsbevorderende componenten. Productdiversificatie is m.a.w. het finale doel van dit project.

Onderzoeksaanpak
In eerste instantie zullen methodes ontwikkeld worden om de algemene kwaliteits- en nutritionele paramaters van appel en peer te bepalen. Ook zal de methodologie worden uitgewerkt voor de identificatie en kwantificering van de meest relevante gezondheidsbevorderende componenten in appels en peren. In tweede instantie zal voor geselecteerde appel- en peercultivars een reeks procesmatige trajecten worden opgesteld die zowel de productie van grondstoffen en ingrediënten als de opzuivering van de meest waardevolle componenten combineert.

Relevantie/Valorisatie
De Vlaamse fruitsector is sterk georiënteerd op productie en export voor de versmarkt. De verwerkende industrie van appels is eerder beperkt. Voor peren is ze nagenoeg onbestaande. Uit onderzoek vooraf bleek dat de hoofd- en nevenstromen van de al bestaande fruitverwerkende industrie waardevolle gezondheidsbevorderende componenten (vitamines, voedingsvezels en anti-oxidantia) bevatten. In het licht van nieuwe trends zoals functionele en gezonde voeding biedt dit kansen op de uitbouw van volwaardige alternatieven voor de verwerkende industrie van appel en peer.
Datum:1 nov 2009 →  2 okt 2014