Project
Voedselveiligheid, kwaliteitsborging en risicoanalyse
De ITP-voedselveiligheid behandelt verschillende aspecten van voedselveiligheid (microbiologische, chemische en fysieke gevaren) en de mogelijkheden om deze gevaren in de agrovoedingsketen (boerderij, verwerking en handel / distributie van voedselproducten) op verschillende niveaus te beheersen (bedrijfsniveau of op stakeholderniveau als overheid, NGO, brancheorganisatie, universiteit of onderzoeksinstituut). Gereedschappen en kennis worden verspreid b.v. Codex Alimentarius-richtlijnen of wettelijke vereisten, bekend met microbiologische en chemische voedselveiligheid, implementatie van voedselveiligheidsbeheersystemen op basis van Pre Requisite-programma's en Hazard Analysis Critical Control Points-beginselen (HACCP), maar ook internationale erkenningskwaliteitsborgingsnormen als ISO 22000 en Global G.A.P. Bemonsterings- en monitoringplannen en -inspectie, auditbeginselen worden besproken. Het concept van risico-analyse en de verschillende onderdelen zoals risicobeoordeling en risicocommunicatie zijn getraind. Het doel is om de capaciteitsopbouw van de deelnemers te vergroten bij het ondersteunen en nemen van managementbeslissingen om te interveniëren in (inter) nationale voedselveiligheidsproblemen.