< Terug naar vorige pagina

Project

Cystische en Diep Infiltrerende Endometriose: Van diagnose tot innovaties in chirurgie

Endometriose is een gynaecologische aandoening die voorkomt bij 6%-10% van de vrouwen in de reproductieve leeftijd waarbij cellen van het endometrium, die normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleden, ook buiten de baarmoeder voorkomen. De meest voorkomende symptomen zijn pijn en/of onvruchtbaarheid. Fenotypisch kunnen 3 vormen onderscheiden worden: peritoneale, diepe en cystische endometriose. Dit klinisch doctoraat zal zich focussen op de diepe en cystische endometriose.

Het diagnostische luik van dit project bestaat uit een internationale studie dewelke de accuraatheid van gynaecologische echografie in de diagnose van endometriose zal nagaan. Het doel van dit onderdeel is betere pre-operatieve counseling van patiënten en adequate planning van een multidisciplinaire ingreep.

Het chirurgische luik zal bestaan uit 3 studies bij patiënten die een ingreep ondergaan voor diepe en/of cystische endometriose. Enerzijds willen we bij patiënten met cystische endometriose het effect nagaan van verschillende technieken op de ovariële reserve (1 studie). Anderzijds willen we bij vrouwen met darmendometriose nagaan wat het effect van verschillende chirurgische technieken is op postoperatieve pijn, darm/blaasfunctie, kwaliteit van leven, zwangerschapskans en recidief (2 studies).

Het doel van dit project is om reeds bestaande (diagnostische en chirurgische) technieken te evalueren met vervolgens ontwikkelen van een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan voor de chirurgische behandeling van verschillende types van endometriose.

Datum:1 aug 2018 →  1 aug 2022
Trefwoorden:Endometriosis
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen
Project type:PhD project