< Terug naar vorige pagina

Project

Onderzoek naar het schoolverzuim in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Kinderen zijn leerplichtig vanaf 6 jaar tot en met het einde van het schooljaar waarin een jongere 18 is geworden. In de realiteit is schoolverzuim een groot probleem. Uit berekeningen van Galand e.a. (2011) blijkt dat er bij 45% van de jongeren een risico bestaat dat ze afhaken: bij hen is er een probleem van absenteïsme, ze denken er wel eens aan de school te verlaten en zij denken zelfs dat ze er voordeel van zullen hebben. De laatste jaren verlaten tussen de 15% en 20% van de jongeren de school voortijdig (Chenu en Blondin, s.d.).

Het is zeer belangrijk om dit probleem tijdig en adequaat aan te pakken, aangezien blijkt dat verzuimende leerlingen frequenter crimineel gedrag vertonen (Garry, 1996) en vaker in sociale problemen verzeild geraken (Reid, 1984). Indien schoolverzuim uitdraait op voortijdig schoolverlaten dan stijgt ook het risico van een moeizame integratie op de arbeidsmarkt en in de maatschappij.

Het onderzoek heeft twee delen, waarbij elk deel leidt tot de realisatie van twee doelen:

  1. De beschrijving van de huidige situatie en beleid inzake schoolverzuim voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het eerste doel is het maken van een gedetailleerd overzicht van het schoolverzuim. Het tweede doel is het maken van een inventaris van beleidsacties en initiatieven tegen schoolverzuim en evaluaties ervan.
  2. De ontwikkeling van een Brusselse strategie tegen het schoolverzuim, waarbij het uitwerken van een gemeenschappelijke definitie van schoolverzuim en indicatoren ervoor een eerste doel is en het formuleren van aanbeveleingen het tweede doel.
Datum:12 dec 2016 →  11 dec 2017
Trefwoorden:SCHOOLVERZUIM BXL
Disciplines:Onderwijs, cultuur en maatschappij