< Terug naar vorige pagina

Project

Oorsprong, evolutie en radiatie van Spermacoceae (Rubiaceae) op Madagaskar. Introns en spacers als instrumenten voor het ontrafelen van de evolutionaire geschiedenis van de bloemplanten: een pilootstudie binnen de Rubiaceae.

De doelstelling van voorliggend onderzoeksproject is tweeledig. Enerzijds de evolutie van Spermacoceae (Rubiaceae of koffiefamilie) op Madagaskar ontrafelen. Anderzijds de moleculaire evolutie en de systematische bruikbaarheid van snel evoluerende, niet -coderende moleculaire merkers (introns en spacers) bestuderen binnen de Rubiaceae. De evolutionaire geschiedenis van de Malagassische soorten zal worden gereconstrueerd gebruik makend van verschillende chloroplastmerkers. Dateringsanalyses zullen toelaten de oorsprong van de endemische soorten te bepalen. Gecombineerd met morfologische studies, zal deze fylo-biogeografische studie ook toelaten de radiatie van Spermacoceae op het eiland in kaart te brengen. Om dit alles te realiseren plannen we een expedities naar Madagaskar in het voorjaar van 2010. In het tweede onderzoeksluik willen we de moleculaire evolutie en systematische bruikbaarheid van chloroplast introns en spacers binnen Rubiaceae evalueren. Kenmerkend voor introns en spacers zijn de vele puntmutaties en de enorme lengtevariaties, die het resultaat zijn van microstructurele veranderingen (additie, deletie of inversie van nucleotiden). De moleculaire processen achter deze microstructurele veranderingen zullen worden onderaocht in groep I introns, groep II introns en spacers.
Datum:1 okt 2009 →  30 sep 2010
Trefwoorden:Madagascar, Biogeography, Dating analysis, Molecular phylogeny, Spermacoceae, Rubiaceae, Molecular evolution, Phylogenetic performcance, Chloroplast introns and spacers
Disciplines:Plantenbiologie