< Terug naar vorige pagina

Project

Gebruik van superkritische vloeistofchromatografie voor chirale scheidingen en fingerprintapplicaties. (FWOKN222)

Het doel van het voorgestelde project is superkritische vloeistofchromatografie (SFC) te evalueren voor twee soorten applicaties die reeds bestudeerd worden op het departement via andere scheidingstechnieken, nl. de scheiding van chirale moleculen en het ontwikkelen van chromatografische fingerprints.

Voor de chirale scheidingen zal nagegaan worden of recent gecommercialiseerde types chirale stationaire fasen (CSF) ook in SFC een verhoogde enantioselectiviteit vertonen, zoals reeds gezien werd in HPLC. Er zal nagegaan worden of de reeds gedefinieerde scheidingsstrategie in SFC transfereerbaar is naar deze nieuwere types stationaire fasen, en of ze moet aangepast worden. Tevens zal geƫvalueerd worden of de nieuwe CSF enantioselectiviteit vertonen voor een groot aantal chirale componenten en of ze complementaire selectiviteit vertonen tegenover de selectoren in de huidige strategieƫn.

Voor de fingerprintanalyses zal de techniek gebruikt worden voor het ontwikkelen van chromatografische fingerprints van plantaardige extracten. Waar nu vooral superkritische extractietechnieken gebruikt worden als staalvoorbehandeling van deze extracten, zal in dit project SFC als analytische scheidingstechniek beschouwd worden. De techniek lijkt geschikt om relatief snelle fingerprints met een hoge piekcapaciteit te ontwikkelen en deze dan voor de relevante data-analyse te gebruiken.
Datum:1 jan 2010 →  31 dec 2010
Trefwoorden:Drug Analysis, Chemometrics, Analytical Chemistry, Chromatography, Artificial Intelligence, Food Analysis
Disciplines:Chemie, Farmaceutische wetenschappen