< Terug naar vorige pagina

Project

Beeldsensoren voor het mogelijk maken van fluorescentielevensduur geassisteerde chirurgie (FWOAL920)

Chirurgie blijft een effectieve behandeling voor vele kankers en is vaak de enige curatieve behandelingsoptie. Tijdens de operatie is het erg belangrijk dat alle kwaadaardige weefsels worden verwijderd, maar ook dat vitale structuren intact blijven. Het herkennen van het kwaadaardige weefsel is niet altijd duidelijk en metastasen kunnen onopgemerkt blijven. Om een ​​veilige en volledige verwijdering te garanderen, zou het voor een chirurg van groot voordeel zijn om een ​​soort van begeleiding te hebben.
Deze begeleiding zou mogelijk gemaakt kunnen worden met fluorescerende contrastmiddelen die selectief het kankerweefsel kunnen verlichten. Dergelijke contrastmiddelen zijn momenteel in opkomst en, in het bijzonder, worden near-infrared nanobody-gebaseerde tracers ontwikkeld op de VUB ICMI-afdeling door de groep van Prof. Hernot. Deze tracers hebben het voordeel dat ze zeer specifiek zijn, snel hun doel bereiken en licht uitstralen in het nabije infraroodspectrum dat dieper door weefsel kan doordringen.
Dit project is gericht op onderzoek naar nieuwe beeldsensoren om die fluorescentie-emissie te vangen en te gebruiken in toekomstige door fluorescentie geleide operatiesystemen. Onze beeldsensoren kunnen niet alleen de fluorescentie-intensiteit detecteren, maar ook de specifieke fluorescentielevensduur. De fluorescentielevensduur is nodig om het nuttige signaal van de achtergrond te scheiden, maar er bestaan ​​op dit moment geen beeldsensoren die de noodzakelijke ruis- en efficiëntie-eigenschappen hebben.
Datum:1 jan 2019 →  31 dec 2022
Trefwoorden:sensors
Disciplines:Sensoren, biosensoren en slimme sensoren niet elders geclassificeerd