< Terug naar vorige pagina

Project

In-vitro spermatogenese (FWOAL740)

De overlevingskans van kinderen met kanker is dankzij efficiëntere radio - en chemotherapie verbeterd. Hoewel het voor lange tijd werd aangenomen dat kinderen beter waren bestand tegen gonadotoxische behandelingen, hebben kinderen (en niet alleen diegenen die agressieve behandeling nodig hebben) een verhoogd risico op een levenslange steriliteit.



Aangezien spermatogenese pas na de puberteit opstart, kunnen prepuberale jongens niet profiteren van sperma banking. Omdat spermatogoniale stamcellen (SSC's) reeds aanwezig zijn in de testis, kan cryopreservatie van SSC's of testisweefsel gevolgd door SSC transplantatie steriliteit bij jongens blootgesteld aan gonadotoxische behandelingen voorkomen.



In de afgelopen 15 jaar heeft onze onderzoeksgroep biologie van de testis (BITE) baanbrekend werk verricht met betrekking tot de vertaling van deze strategie naar een klinische toepassing. Bij patiënten met bloedkanker of metastaserende kanker kan het weefsel dat is verkregen voor de kankerbehandeling kwaadaardige cellen bevatten, waardoor kanker kan terugkomen na transplantatie. Decontaminatiestrategieën zijn inefficiënt gebleken. Voor deze patiënten kan onvruchtbaarheid omzeild worden door in - vitro spermatogenese (IVS). Met behulp kunstmatige voortplanting met de in - vitro gegenereerde spermatozoa zouedn deze patiënten toch een kans hebben om vader van hun genetisch eigen kinderen te worden.
Datum:1 jan 2014 →  31 dec 2015
Trefwoorden:IVF, Oncology
Disciplines:Basiswetenschappen, Biologische wetenschappen