< Terug naar vorige pagina

Project

Interactieve effecten van koolstofdioxide en klimaatsopwarming op het voedselweb van ondiepe meren bij verschillende nutriëntenconcentraties. (FWOTM919)

Toenemende broeikasgassen in de atmosfeer zullen van invloed zijn op ecosystemen over de hele wereld. Momenteel is er erg weinig bekend over hoe verhoogde kooldioxideconcentraties zoetwaterecosystemen zullen beïnvloeden. In dit project is het de bedoeling om de impact van verhoogde kooldioxidespiegels in combinatie met voorspelde klimaatopwarming en nutriëntbelasting op vijverecosystemen in Vlaanderen te onderzoeken. Vijvers en ondiepe meren worden steeds meer erkend voor hun ecosysteemdiensten en belang bij het behoud van biodiversiteit en deze systemen zullen bijzonder kwetsbaar zijn voor klimaatverandering in vergelijking met grotere waterlichamen. De impact van de drie stressoren (CO2, temperatuur, voedingsstoffen) zal op verschillende niveaus van het aquatische voedselweb worden onderzocht. Specifiek zullen reacties van zoetwateralgen, onderwaterplanten en planktonische grazers (zoöplankton) en interacties tussen deze groepen worden beoordeeld.Veranderingen in competitieve interacties binnen de planktonische algen zullen worden onderzocht, met een specifieke focus op de prevalentie van potentieel toxische algenbloei. Manipulatie-experimenten zullen worden uitgevoerd volgens de feitelijke scenario's van klimaatverandering van het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering, met natuurlijke gemeenschappen in gecontroleerde experimentele systemen in de buitenlucht (mesocosmossen). Dit zal het mogelijk maken van broodnodig empirisch bewijs voor mogelijke veranderingen van aquatische voedselwebben die worden blootgesteld aan veranderingen in de omgeving en de complexe interacties die reacties zouden kunnen beperken.
Datum:1 okt 2018 →  30 sep 2020
Trefwoorden:CARBON DIOXIDE
Disciplines:Menselijke gezondheidsengineering