< Terug naar vorige pagina

Project

De oorsprong van mitochondriaal DNA mosaicisme in de vroege menselijke ontwikkeling (FWOKN307)

Dit projectvoorstel wordt gedreven door serendipitieve resultaten van een ander onderzoek waarin we het mitochondriaal genoom van menselijke pluripotente stamcellen hebben onderzocht. Daar vonden we verrassende niveaus van mosaïcisme in geïnduceerde pluripotente stamcelculturen, die al aanwezig bleken te zijn in de cellen waaruit we de stamcellen hebben afgeleid. Dit suggereerde dat de individuen die deze cellen doneerden
waren zelf mozaïeken. Ook zijn er in de literatuur een aantal rapporten die tegenstrijdige resultaten tonen in pre-implantatie genetische diagnose voor mitochondriale mutaties. Verschillende auteurs hebben ontdekt dat de verschillende cellen van een embryo variabele niveaus van mitochondriale DNA-mutaties bevatten.
Dit bracht ons tot de hypothese dat in sommige embryo's er een asymmetrische verdeling van mitochondria is in termen van genetische varianten, wat resulteert in een zeer vroege vorm van mozaïek. Om dit te bestuderen, zullen we het mitochondriaal genoom van elke blastomere van 8-celstadium menselijke embryo's karakteriseren door middel van massale parallelle sequencing. Deze gegevens zullen een uniek inzicht verschaffen in de segregatie van mitochondriale varianten in menselijke ontwikkeling, en de bovenstaande hypothese op de oorsprong van mitochondriale DNA-cellulaire diversiteit testen.
Datum:1 jan 2018 →  31 dec 2018
Trefwoorden:embryo, genetica
Disciplines:Genetica