< Terug naar vorige pagina

Project

Het gebruik van een menselijke robot voor het geven van pijnneurowetenschappelijke educatie aan kinderen met chronische pijn: een gerandomideerde gecontroleerde studie. (FWOTM895)

Chronische pijn treft 11 – 38% van de kinder- en adolescentenbevolking. Kinderen met chronische pijn hebben een verlaagde levenskwaliteit, een verhoogd gezondheidszorggebruik, en ondervinden moeilijkheden in hun dagelijks functioneren. Dat laatste uit zich onder meer in verminderde participatie in vrijetijdsactiviteiten, verminderde sociale contacten, toegenomen afwezigheid op school en verminderde schoolse prestaties. “Pain Neuroscience Education” (PNE) of pijneducatie is een effectieve manier om chronische pijn bij volwassenen te verbeteren en voorlopige proof-of-concept-bevindingen bij chronische pediatrische pijn zijn veelbelovend.
Daarnaast heeft eerder onderzoek aangetoond dat kinderen enthousiast, ontvankelijk en zelfs 'voorgeprogrammeerd' zijn om met robots te interageren. Dienovereenkomstig kan het gebruik van een robot voor het verschaffen van PNE bij kinderen de effectieve overdracht van informatie vergemakkelijken en dus de implementatie van onder meer gedragsmatige en coping strategieën bij kinderen met langdurige pijnklachten bevorderen.
Het hoofddoel van deze studie is om te onderzoeken of door robot-geassisteerde PNE (RA-PNE4Kids)
effectief is bij het verminderen van pijn en pijngerelateerde functionele beperkingen bij kinderen met chronische pijn in vergelijking met PNE alleen door een therapeut aangeleverd (PNE4Kids). Een multicentrische gerandomiseerde gecontroleerde trial (RCT) met een follow-up van 6 maanden zal worden uitgevoerd bij kinderen met chronische pijn. Tachtig kinderen tussen 6 en 12 jaar met chronisch pijnklachten zullen op random wijze verdeeld worden in de experimentele (RA-PNE4Kids) of controle-interventie (PNE4Kids).
De primaire uitkomstmaat omvat de functionele beperkingen van het kind; secundaire uitkomstmaten omvatten de pijnintensiteit van het kind, het catastrofale denken van de ouders over de pijn van hun kind, en pijngerelateerde angst bij ouder en kind.
Datum:1 okt 2018 →  30 sep 2021
Trefwoorden:Neuroscience, chronic pain, children
Disciplines:Medische biotechnologie niet elders geclassificeerd