< Terug naar vorige pagina

Project

De macht van verbeeldingen in urbane en peri-urbane planningsconflicten: eem postkoloniaal en vergelijkend perspectief op informele diensten en landgebruik in Bogota, Lima en La Paz (FWOAL916)

De dynamiek van stedenbouwkundige processen is sinds de jaren zeventig een centraal aandachtspunt geweest voor een aantal scholen van planningsdenken. Maar toch, als het gaat om het theoretiseren van machtsverhoudingen, blijft onduidelijkheid bestaan. Dit is in belangrijke mate het gevolg van planning die een procesgerichtheid heeft aangenomen ten nadele van een focus op het eigenlijke object van planning. Wat is gepland en op welke plaats het moet worden geïmplementeerd, heeft invloed op het proces en verandert de machtsverhoudingen. 'Plaats' verwijst hier niet alleen naar de materialiteit van de plaats, maar ook en vooral naar hoe het sociale praktijken mogelijk maakt en vormt, hoe deze worden gereguleerd, met welke collectieve imaginaries deze worden ingesteld en hoe deze de identiteit van degenen die daar wonen stabiliseren .

Deze ambiguïteit is een algemeen probleem, maar wordt verergerd wanneer die theorieën buiten de Noord-Amerikaanse en Europese context reizen waaruit planningstheorieën gewoonlijk naar voren komen. Met universele toepasbaarheid weerspiegelen deze theorieën niet de stedelijke knooppunten van vandaag of de meest kritieke hedendaagse uitdagingen op het gebied van stedelijke planning, zoals snelle groei, hoge armoedepercentages, zwakke implementatiecapaciteiten en de alomtegenwoordigheid van informaliteit. Zelfs binnen de postkoloniale literatuur is een consistente theorie over hoe informaliteit invloed heeft op machtsverhoudingen in planningsprocessen, onderontwikkeld.

Ons onderzoeksproject pakt deze ambiguïteit aan door een vergelijkende studie te maken van zes verschillende planningsconflicten met betrekking tot informaliteit in La Paz, Lima en Bogota.
Datum:1 jan 2019 →  31 dec 2022
Trefwoorden:planningsconflicten
Disciplines:Fysica van steden