< Terug naar vorige pagina

Project

Het gebruik van EEG voor de studie van de temporele dynamieken van cognitieve processen zoals cognitieve controle, aandacht en observationeel leren (FWOKN309)

Op dit moment beschikt de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel niet over functionele faciliteiten voor het uitvoeren van elektro-encephalografie (EEG) -onderzoek. Dit maakt ons de enige faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen in België zonder EEG-faciliteiten. Bij de Cognitive Psychology Research Group doen we verschillende EEG-onderzoeken, waarvan er veel door het FWO worden gefinancierd. Om deze studies te kunnen uitvoeren, zijn we echter verplicht om een ​​beroep te doen op andere universiteiten die beschikken over EEG-faciliteiten. Deze uitzonderlijke situatie kost tijd en geld.
Bovendien beperkt het onze mogelijkheden om onafhankelijk neurowetenschappelijk onderzoek op onze faculteit op te zetten en uit te breiden en om vooruitgang te boeken binnen dit methodologische domein. Vanwege onze niet bestaande neuropsychologische faciliteiten blijft ons onderzoek daarom vaak beperkt tot gedragsstudies, wat ons onderzoekspotentieel ernstig belemmert. Onze afhankelijkheid van andere universiteiten houdt ook in dat alle output op basis van EEG-studies afhankelijk is van externe partners. Dit beperkt ons vermogen om onderzoek te doen op een concurrerend niveau, zowel nationaal als internationaal. Gezien de steile toename van onderzoeksprojecten met een sterke EEG-focus in ons lab, is de urgentie om moderne EEG-faciliteiten binnen onze eigen faculteit te creëren hoog. Om onze ernstige behoefte aan EEG-faciliteiten te ondersteunen, beschrijft dit project de huidige en geplande EEG-onderzoeken binnen het COPS-lab van de VUB.
Datum:1 jan 2018 →  31 dec 2018
Trefwoorden:psychologie, pedagogie, didactiek, sociaal werk
Disciplines:Algemene psychologie niet elders geclassificeerd