< Terug naar vorige pagina

Project

Menselijke leverziekte: onderzoek van de hepatische stamcellen en hun niche, en ontwikkeling van nieuwe modelsystemen (DWTC280)

In humane lever zijn volwassen voorlopercellen aanwezig in gespecialiseerde dynamische micro-omgevingen, de zogenaamde stam- of progenitorcelniches. Wanneer hepatocyten worden beschadigd door het ontwikkelen van een ziekte of chemische verwonding, ondergaan ze apoptotische en / of necrotische celdood en kunnen ze niet repliceren om leverweefsel te herstellen. Herbevolking van de beschadigde lever met functionele levercellen kan echter gedeeltelijk plaatsvinden door proliferatie en differentiatie van deze lokale voorlopercellen en dit proces wordt veroorzaakt door een verscheidenheid aan signalen, groeifactoren en ondersteunende scaffold die wordt verschaft door de stamcel-nis. Levervoorlopercellen (LPC's) zijn daarom een ​​aantrekkelijke bron voor leverceltherapie en een doelwit voor in vivo inductie van hepatisch herstel. Om dit te bereiken, is het echter cruciaal om de belangrijkste cellulaire en moleculaire mechanismen die de activering en differentiatie van LPC's en hun deelname aan het ontstaan, de voortgang en het herstel van leverpathologie / -beschadiging beheersen, te identificeren en te begrijpen. Bovendien wordt gedacht dat het samenspel met hun niche van groot belang is.

Voortbouwend op de resultaten van het succesvolle HEPRO-1-project, dat zich richtte op LPC's in gezonde lever, zal het HEPRO-2 projectonderzoek zich concentreren op LPC's en hun niche in menselijke leverziekte / letsel. Het translationele aspect zal een belangrijke rol spelen in dit project. Met name de resultaten verkregen voor de moleculaire karakterisering van de LPC's en hun nis in menselijke levermonsters van ziekte / verwonding, verkregen via Laser Capture Microdisssection-technologie van monsters opgeslagen in een grote menselijke leverweefselbank, zullen het startpunt zijn. Door deze resultaten voortdurend uit te dagen met observaties gedaan onder in vivo en in vitro experimentele omstandigheden, zal de klinische relevantie gedurende het hele project worden gegarandeerd. Het onderzoek is geconcentreerd in 5 werkpakketten en zal worden uitgevoerd door intensieve samenwerking en netwerken tussen 4 nationale en 2 internationale partners.
Datum:1 okt 2012 →  30 sep 2017
Trefwoorden:Cultures And Co-Cultures, Apoptosis, Hepatocytes, Isobutene, Toxicity, Saponins, Dermato-Cosmetics, Anti-Epileptic Drugs, Phytochemistry, Drug Metabolism, Dermato-Cosmetic Sciences, In Vitro Toxicology, Pharmacognosy, Human Skin, Keratinocytes, cosmetics, Liver cells
Disciplines:Morfologische wetenschappen, Toxicologie en toxinologie, Dermatologie