< Terug naar vorige pagina

Project

Multi-factoriële forensische leeftijdsschatting: Gecombineerde magnetische resonantie beeldvorming van de derde molaren, de linker pols en beide sleutelbeenderen.

De huidige methoden voor forensische leeftijdsschatting maken gebruik van radiografieën en/of computertomografie (CT) om de ontwikkeling in beeld te brengen. De methoden worden echter gekenmerkt door aanzienlijke nadelen. Ten eerste vereisen ze blootstelling aan ioniserende stralen, buiten een medisch diagnostische of therapeutische indicatie om. In verschillende landen wordt dit dan ook als ethisch onverantwoord beschouwd voor burgerlijke en asielprocedures. Bovendien is stralingsblootstelling niet ethisch verantwoord om de leeftijd te verifiëren in sportcompetities. Ten tweede kan de interpretatie van radiografieën onmogelijk zijn door superpositie, omdat het beeld een projectie is van verschillende structuren. Dit is niet het geval voor CT, omdat deze beeldvormingsmodaliteit sneden weergeeft doorheen de bestudeerde structuren. Ten derde is het aangeraden om informatie te combineren van verschillende zich ontwikkelende anatomische structuren om de nauwkeurigheid te verhogen. Het is echter ethisch onverantwoord om bij een gezonde populatie op grote schaal verschillende anatomische regio’s gelijktijdig te bestuderen met ioniserende stralen. Daardoor is er vooralsnog geen eenduidigheid over hoe de informatie van verschillende anatomische regio’s optimaal gecombineerd kan worden. Ten slotte is er geen internationaal erkende en gestandaardiseerde aanpak voor leeftijdsschatting. Dit zorgt voor discrepanties in de resultaten van de leeftijdsschatting tussen verschillende instituten, hetzij in verschillende landen, hetzij binnen eenzelfde land.

 

Om een antwoord te bieden op de beschreven nadelen van de huidige aanpak, wordt magnetische resonantie beeldvorming (MRI) door verschillende Europese onderzoeksgroepen bestudeerd als alternatief voor radiografieën en CT. Deze beeldvormingsmodaliteit geeft sneden weer doorheen de bestudeerde structuren, maar maakt geen gebruik van ioniserende stralen. Dit laat dus ook toe om zonder ethische bezwaren verschillende anatomische regio’s gezamenlijk te bestuderen bij eenzelfde individu. Het huidige PhD project bundelt de inspanningen die in België en Nederland gedaan zijn in een streven naar een geoptimaliseerde leeftijdsschatting. Het project bouwt verder op twee eerdere projecten aan de Universiteit Gent (UGent) en de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) en werd versterkt door de inbreng van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De onderzoekspopulatie bestond uit 335 gezonde Belgische en Nederlandse Kaukasische vrijwilligers van 14 tot en met 26 jaar oud (met enkele uitzonderingen van 7 tot 30 jaar oud). Drie Tesla MR-scans werden genomen van alle derde molaren, de linker pols en beide sleutelbeenderen, aangezien het aangeraden wordt om deze drie regio’s te combineren voor leeftijdsschatting bij adolescenten en jongvolwassenen.

 

Voornamelijk rond de grensleeftijd van 18 jaar levert elk van de drie regio’s een essentiële bijdrage aan de leeftijdsschatting. Op basis van de huidige onderzoekspopulatie waren de prestaties van het multifactoriële model als volgt:

- Voor vrouwen was de MAE gelijk aan 1,41 jaar, de gemiddelde breedte van het 95% PI 5,91 jaar, de proportie correct geïdentificeerde volwassenen 93% en de proportie correct geïdentificeerde minderjarigen 91%.

- Voor mannen was de MAE gelijk aan 1,36 jaar, de gemiddelde breedte van het 95% PI 5,49 jaar, de proportie correct geïdentificeerde volwassenen 94% en de proportie correct geïdentificeerde minderjarigen 90%.

Met het huidige PhD project staat er een statistisch adequate methode klaar die kan verrijkt worden met gegevens van andere groepen.

Datum:1 okt 2015 →  22 mrt 2019
Trefwoorden:magnetic resonance imaging, subadult, third molar, wrist, clavicles, age estimation
Disciplines:Medische beeldvorming en therapie, Andere paramedische wetenschappen, Tandheelkunde, Andere chemie, Andere biologische wetenschappen, Forensische geneeskunde
Project type:PhD project