< Terug naar vorige pagina

Project

Geavanceerde proces- en productieplanning voor optimalisatie van de machinelayout voor afkantpersen

Buigen is een omvormproces dat de productie van complexe plaatwerkcomponenten mogelijk maakt door het combineren van eenvoudige buigoperaties die worden uitgevoerd met generieke gereedschappen. Door het generieke karakter van de gereedschappen is het proces vooral geschikt voor de productie van kleine reeksen met een hoge variabiliteit. In een dergelijk scenario kan de omsteltijd echter toenemen indien geen optimale proces- en productieplanningsbeslissingen worden genomen. Om de omsteltijd aan de afkantpers te verminderen en de productiviteit van werkplaatsen te verhogen, stelt dit proefschrift verschillende geavanceerde proces- en productieplanningsalgoritmes voor die de performantie van de huidige in de literatuur en industrie bekende methodes overtreffen.

De eerste hoofdstukken introduceren een nieuw algoritme voor het bepalen van de machineopstelling, hierbij vertrekkend vanuit een werkstuk met een vastgelegde buigvolgorde. Dit algoritme maakt de productie van het gegeven werkstuk mogelijk met een minimaal aantal gereedschapsstations en segmenten. Om de industriële toepasbaarheid van het ontwikkelde algoritme te garanderen, wordt veel aandacht besteed aan de identificatie en modellering van verscheidene elementen en beperkingen van het buigproductieproces.

Terwijl de eerste hoofdstukken focussen op de optimalisatie van de machineopstelling voor een enkel werkstuk, behandelen de overige hoofdstukken het probleem van het bepalen van de machineopstellingen voor de productie van een reeks onderdelen met minimale omsteltijd. Dit laatste doel omvat twee uitdagingen: het minimaliseren van gereedschapswisselingen en het minimaliseren van tijdrovende herpositioneringsoperaties. Voor de eerste uitdaging is een nieuw geïntegreerd raamwerk voor proces- en productieplanning ontwikkeld om tijdens de productieplanning impliciet rekening te houden met het volledige spectrum van haalbare machineopstellingen per werkstuk. Voor de tweede uitdaging zijn verschillende exacte en heuristische algoritmes ontwikkeld om de schikking van de gereedschapssegmenten te bepalen. Dit leidt tot het minimaal aantal tijdrovende herpositioneringshandelingen, nodig voor het aanpassen van de locatie van hergebruikte segmenten, tussen opeenvolgende machineopstellingen.

Datum:27 feb 2019 →  3 feb 2023
Trefwoorden:Sheet Metal, Industry 4.0, Optimization, Bending
Disciplines:Planning van het productieproces, Productiebeheer, Productie automatisering
Project type:PhD project