< Terug naar vorige pagina

Project

De Japanse Keizer Hirohito (r. 1926-1989) als een lieu de mémoire in de era van mediatizatie

Het doel van dit doctoraatsonderzoek is om bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van Pierre Nora’s concept “lieux de mémoire”, en van de theorie rond mediatizatie. De focus van dit onderzoek ligt op de Japanse keizer Hirohito als deel uitmakend van het Japanse collective memory, alsook op de rol van het Kunaishō (Ministerie van de Keizerlijke Huishouding), zijn naoorlogse tegenhanger het Kunaichō (Agentschap van de Keizerlijke familie) en de interactie daarvan met de media.

Vier periodes zullen hierbij onderzocht worden: 1) 1921-1931: Hirohito in een tijd van democratisering en massa media, 2) 1931-1945: Hirohito en de media in een tijd van ultranationalisme en de Tweede Wereldoorlog, 3) 1945-1952: De media en de keizer tijdens de Occupatie van de Geallieerden, 4) 1952-1964: De keizer en televisie. Al deze periodes worden gekenmerkt door een specifieke politieke context alsook door de constante mediatechnologische ontwikkelingen, bijvoorbeeld de opkomst van film, radio en televisie. Verder zorgt het transnationale karakter van de oorlog, van evenementen zoals de Olympische Spelen, en van Hirohito's buitenlandse reizen ervoor dit onderzoek verbonden kan worden met een meer globale context. 

Datum:4 okt 2018 →  28 sep 2020
Trefwoorden:Japan, Hirohito, modern history, collective memory, Mediatization, lieux de mémoire, sites of memory, Pierre Nora, media events, Mainichi shinbun, NHK, Kunaishō (Imperial Household Ministry), Kunaichō (Imperial Household Agency), Asahi shinbun
Disciplines:Talen, Literatuurwetenschappen
Project type:PhD project