< Terug naar vorige pagina

Project

Verkenning van beheerscontrolemechanismen in relaties tussen organisaties

De Ph.D. onderzoeksgebied draait om Management Control Mechanisms (MCM's) in interorganisatorische relaties (IOR's) met een focus op R & D-projectallianties. Een systematische literatuurstudie wordt uitgevoerd om de behoefte aan uitgebreid overzicht over de brede maar gefragmenteerde literatuur over MCM's in IOR's aan te pakken. Op basis van de resultaten van de beoordeling heeft managementcontrole de nadruk gelegd op MCM's die leren, creativiteit en relationele kwaliteit bevorderen en minder op strikte formele MCM's, waardoor het debat over de complementaire en substitutierelatie van verschillende typen MCM's wordt gestimuleerd. De bestaande literatuur biedt nauwelijks onderzoek naar de manier waarop MCM's vooral werken bij het beheren van spanningen die optreden vanwege de heterogene en dynamische instellingen in IOR's. Bovendien is de evolutie van MCM's gedurende het leven van de IOR's niet voldoende onderzocht.

 

Dit onderzoek richt zich op het gebruik van verschillende soorten MCM's in het ontwikkelingsproces van R & D-projectallianties. Het feit dat alliantieleden van verschillende achtergronden zijn, met verschillende opvattingen, aannames, doelstellingen en kennisspecialisaties, kan zowel een voordeel zijn voor het ontwikkelen van radicale innovaties als een complexe managementuitdaging.

 

De studie bood antwoorden op de volgende onderzoeksvragen:

 

RQ.1: "Welke spanningen kunnen ontstaan in het ontwikkelingsproces van R & D-projectallianties";

 

RQ.2: "Hoe worden MCM's gebruikt om de spanningen te beheren die aanwezig zijn in het ontwikkelingsproces van R & D-projectallianties?"

 

De methodologie volgt een kwalitatieve meervoudige casestudy die gebaseerd is op interviews met verschillende projectpartners die de verschillende partnerorganisaties vertegenwoordigen die bij de alliantie voor R & D-projecten zijn betrokken. De Straussian Grounded Theory (GT) -aanpak wordt uitgevoerd als de techniek voor gegevensanalyse door een coderingsparadigma te kiezen dat de oorzaken, acties, omstandigheden en gevolgen met elkaar verbindt om de waargenomen verschijnselen beter te verklaren. Op deze manier wordt de manier waarop de sporen van bewijsmateriaal leiden tot de belangrijkste bevindingen beter uitgelegd. De vergelijking van de gegevens met behulp van de in-case en cross-case analyses maakt de replicatie van resultaten mogelijk, wat de betrouwbaarheid van de bevindingen verhoogde.

 

De resultaten van de studie identificeren drie soorten spanningen beheerd met behulp van MCM's in het ontwikkelingsproces van allianties voor O & O-projecten, namelijk spanning tussen de doelen van partners, spanning tussen de niveaus van de projectorganisatie en spanningen tussen wetenschappelijke epistemische gemeenschappen. Het samenspel tussen formele en informele MCM's bij het beheersen van de spanningen wordt in twee perioden onderzocht, te beginnen vanaf de projectdefinitiefase tot de projectuitvoeringsfase. De bevindingen ondersteunen de aanvullende visie op de relatie tussen formele en informele MCM's. Bevindingen roepen de conclusie op dat formele mechanismen de noodzakelijke voorwaarden scheppen voor informele mechanismen om effectief te werken bij het beheersen van spanningen in R & D-projectallianties.

 

De lessen leren praktijkmensen om meer waardering te krijgen voor het instellen van formele MCM's. Formele MCM's moeten niet alleen als verplichte stappen worden gezien om aan de financieringsvereisten te voldoen, noch moeten ze worden gezien als beperkingen die de creativiteit beperken en vertragen. De beperkingen die door de formele MCM's worden gesteld, zijn niet bedoeld als beperking, maar eerder als flexibiliteit en zelforganisatie. Bewijzen met betrekking tot de formele structuur en functies suggereren hoe belangrijk het is om te kiezen voor het organiseren van de projecten na een hub-gestuurde structuur en het belang van het kiezen van de juiste projectmanager. Het biedt de minimale garantie dat spanningen kunnen worden beheerd en opgelost in het geval spanningen tot instabiliteit leiden.

Datum:1 mrt 2017 →  1 mrt 2021
Trefwoorden:performance management, inter-organizational relationships, alliances
Disciplines:Bedrijfsadministratie en boekhouding, Management
Project type:PhD project