< Terug naar vorige pagina

Project

EFFECTS-onderzoek: beoordeling van de invloed van de timing van enterale voedingsondersteuning bij patiënten met oesofageale kanker op spierfunctie en overleving (EFFECTS)

De chirurgische stress na een slokdarmresectie heeft eeen forse impact op de fysiologische stressmechanismen die spelen in het lichaam na een dergelijk zware ingreep. Met dat uitgangspunt in gedachten is het niet geheel onlogisch dat de huidige voedingsschema's na slokdarmresectie, waarbij snel wordt gestart met voeden op de eerste postoperatieve dag, een gelijkaardige negatieve impact heeft op de spiermasssa zoals reeds gedocumenteerd bij snel gevoede kritiek zieke patiënten.
Deze studie introduceert het concept van calorische restrictie in de eerste dagen na een slokdarmresectie, in tegenstelling tot het huidige concept van zo vroeg mogelijke calorie toediening. Onze groep zal onderzoeken of de negatieve impact op spiermassa en spierfunctie door de calorische restrictie kan worden verminderd, hetgeen uiteindelijk zou moeten leiden tot een verbeterd postoperatief herstel.
Hierdoor zullen we eeen wetenschappelijk onderbouwd voedingsschema kunnen samenstellen voor patiënten die een slokdarmsectie voor kanker hebben ondergaan, met een vlotter herstel en uiteindelijk ook verbeterde overleving tot gevolg.
In deze studie zal de invloed van calorische restrictie in de eerste vijf dagen na slokdarmresectie worden onderzocht op het vlak van:

  • spierkracht en postoperatief herstel dmv een 6-minuten-wandeltest als primair eindpunt;
  • 90-dagen mortaliteit en overleving na 1 jaar;
  • infectieuze complicaties (respiratoire infecties, lekkage thv de anastomose, wondinfecties en centrale catheter infecties);
  • kwantificatie van de spiermassa en beoordeling van spierkwaliteit;
  • (interstitiële) glycemie niveaus tijdens zowel calorische restrictie als tijdens episodes van enterale nutritie;
  • calorische inname via orale en enterale weg;
  • calorieverbruik en lichaamssamenstelling.
Datum:1 okt 2018 →  30 sep 2022
Trefwoorden:Enteral feeding
Disciplines:Oncologische heelkunde